31.3.08

Nesreće






U posljednjih sedam godina na putevima Zeničko - dobojskog kantona život je izgubilo 342 osobe, a čak 7.342 su povrijeđene u ukupno 24.204 saobraćajne nesreće. Ovaj crni bilans prezentiran je jučer na press konferenciji MUP-a ZDK, uz opasku da je postojeći putevi nisu projektovani za preko 70.000 registrovanih vozila samo u ovom kantonu, te činjenice da za jednu sedmicu magistralnim putem M-17 u oba pravca pređe više od 25.000 vozila.
- Kad se na to doda prosječna starost i ispravnost vozila, dobiju se zabrinjavajući podaci, istakao je ministar policije ZDK Aziz Brotlija. Policija je u 2007. godini započela, a ove godine će nastaviti instaliranje pokretnih i fiksnih radara, te sistema nadzora saobraćaja.
Da postoji rješenje, a svako je jeftinije od gubitka ljudskih života, pokazuje i podatak koji je jučer iznio novinarima policijski komesar ZDK Fahrudin Bečirović.- Na dionici Visoko - Dobrinje Kakanj, čak i u vrijeme gradnje auto-puta A1 u prošloj godini imali smo svakodnevno nesreće sa teškim posljedicama. od trena puštanja te dionice maltene smo bez ijedne nesreće, što znači da na postojeću frekvenciju saobbraćaja putem M17 jedino i najbolje rješenje je fizičko razdvajanje traka, kazao je Bečirović.
Od 163.118 zaustavljanja i kontrolisanja vozila i vozača, više od 45.000 učesnika u saobraćaju je kažnjeno prekršajno ili krivično, zbog brzine, alkohola u krvi, bez vozačke ili sa zabranom upravljanja vozilom. Prema podacima MUP-a ZDK, radar sa kamerom u Donjoj Vraci kod Zenice za sedam dana marta evidentirao je 1.520 prekršaja dozvoljene brzine, a procjena policije da je, naplatom prekršajnih naloga samo sa ove lokacije, skupocjeni uređaj vrijednosti od 150.000 KM "isplaćen" za mjesec dana, dok je na pomenutom dijelu puta M17 znatno smanjen broj nesreća i prekršaja.