31.3.08

Subvencije

Ministarstvo privrede Zeničko – dobojskog kantona objavilo je javne pozive za pet vrsta poticaja koje Vlada ZDK redovno dodjeljuje privrednicima i kompanijama, a po prvi put su uvedeni i poticaji namijenjeni povećanju iskorištenja kapaciteta u hotelima.
U ZDK je registrovano 350 privrednih subjekata koji se bave turizmom, od čega je trideset hotela i motela, sa oko hiljadu kreveta, te dvadeset turističkih agencija.
Vlada ZDK će hotelima i turističkim agencijama subvencionirati dio troškova za smještaj i boravak turističkih grupa sa deset i više turista, a visina poticaja je deset odsto od ukupnog iznosa troška boravka grupe, dok u slučaju zajedničkog angažmana, prema utvrđenim kriterijima Ministarstva privrede, po polovina poticaja pripada turističkoj agenciji i ugostiteljskom objektu, koji pruža usluge smještaja i obravka. Ukupna visina poticaja po jednom objektu ne može biti veća od 20.000 KM godišnje.
Komisija za ocjenu ispunjavanja uvjeta i kriterija za dodjelu razmotrit će sve prijave, te nakon ocjene, odobravati sredstva prema pomenutim kriterijima, čime se želi potaći razvoj turizma i ostvarenje većeg godišnjeg prihoda od noćenja i boravka u hotelima na području Kantona.