29.3.08

Muhamed Kondžić




Uokviru novoformirane edicije bh. književnosti "Povelja", u zeničkoj gradskoj biblioteci promovirana je zbirka pripovjedaka Muhameda Kondžića.
Autor, koji je najkreativniji dio svog života, te dvije zbirke priča i četiri romana objavio u Zenici, umro je 1996. u Zenici, gdje je i sahranjen, a Zeničani ga nisu zaboravili, jer mu je podignut spomenik i spomen-pločom obilježeno mjesto gdje je stanovao.
- BiH ima šansu, jer ovim djelom dokazuje da počinje gajiti kulturu sjećanja, i to autora čije priče su sigurno vrhunac bh. književnosti kraja 20. stoljeća, kazao je književnik i kritičar Željko Ivanković, koji je sačinio i uvodni tekst u ovo djelo, koje sadrži tridesetak odabranih pripovjedaka iz dvije autorove zbirke.
Kako je istakao jedan od promotora Željko Grahoivac, "Kondžić je logičan izbor za početak edicije naziva "Povelja" u gradu koji baštini Kulin bana, Bilinopoljsku povelju i tradiciju sjećanja uopće". Kako je istakao direktor zeničke Biblioteke Midhat Kasap, cjelokupni projekat urađen je "domaćim snagama", a uskoro se očekuju i nova izdanja iz edicije "Povelja".