29.3.08

Reis Cerić u Zenici

Reisu-l-ulema dr. Mustafe efendija Cerić jučer poslijepodne se u Zenici susreo sa a imamima Muftiluka zeničkog, a na skupu o stanju muslimana i Islamske zajednice, najoštrije je osuđen uvrijedljivi film holandskog političara Gerta Vajldersa (Geert Wilders) objavljen preksinoć na internetu.
- Kur'an je od Uzvišenog Allaha objavljena Knjiga u kojoj nema sumnje jer je jasan Putokaz, zato niko i ništa ne može umanjiti vrijednost Kur'ana u srcima muslimana. Film «Fitna» je provokacija na koju muslimani treba da odgovore pojačanom vjerom i snažnijim jedinstvom na Putu Istine i Pravde. Mržnja prema islamu uznemirava sve muslimane svijeta, a nas muslimane u Bosni i Hercegovini posebno jer nas to podsjeća na genocid, kojeg je naš narod doživio na kraju 20. stoljeća u srcu Evrope. Islamofobija Gerta Valdersa neće uvećati slobodu izražavanja u Evropi, ali hoće raniti milione nevinih duša, kazao je reis Cerić. Njegovo obraćanje je prihvaćeno i kao zaključak u kojem je navedeno da su "imami IZ u BIH sa skupa u Zenici "pozvali sve ljude dobre volje da umjesto mrznje šire ljubav, da umjesto netrpeljivosti šire toleranciju, te da umjesto sukoba promiču suradnju među svim ljudima i narodima svijeta".
Reis Cerić je istakao da se IZ prilagođava izazovima savremenog života, kroz svojevrsnu reformu koju svakodnevno doživljava, a da je jedan od ciljeva skupa i pripremanje kvalitetnijih hutbi, te moralna i svaka druga pomoć članovima džemata, pogotovo u povratničkim mjestima. - Predstoji nam ugovor sa državom BiH, nakon što su to uradili katolička i pravoslavna crkva. Jedno od osnovnih neriješenih pitanja jesu vakufska imovina i restitucija, ali i rješavanje zdravstvenog i socijalnog pitanja imama, jer mi od važnih ljudi ove države tražimo da nam kažu dokle se stiglo sa priznavanjem statusa javnih funkcija imama, ali i svećenika i sveštenika, jer oni osim javne, imaju i edukativnu funkciju, a opet neriješen status, kazao je reis Cerić.

U generalnoj ocjeni stanja u Muftiluku zeničkom, istaknuto je da je stanje zadovoljavajuće, da u 187 džemata ima 196 imama, da radi 131 vjeroučitelj u osnovnim i srednjim školama, a sa redovnu mektepsku nastavu pohađa 14.067 mališana. Trenutno je, kako je istakao muftija zenički Ejub efendija Dautović, u toku gradnja trideset džamija i dvadeset četiri mesdžida, a najviše organizacionih problema muftiluk ima u Medžlisu Teslić, Republika Srpska.



Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa efendija Cerić susreo se jučer, u novootvorenom hotelu "Zenica" uokviru Poslovno - sportskog centra na Kamberovića polju sa nizom političkih, javnih i privrednih zvaničnika Zenice i Ze - do kantona.
Neformalno druženje i ručak upriličeno je na inicijativu muftije zeničkog Ejuba efendije Dautovića, a prisustvovali su mu privrednici, političari i javni radnici, sa kojima se reis zadržao u jednoiposatnom druženju i razgovoru.
Cerić je vlasnika PSC-a "Džananović" Salke Džananovića zatražio i dobio iscrpne informacije o novom objektu, u kojem je posao našlo oko hiljadu Zeničana, a sa ostalim privrednicima i političarima razgovarao je o problemima i stanju privrede u ovom gradu i Kantonu.