3.3.09

Strahota !


Dozvoljena granica sumpora u kubiku zraka od 90 mikrograma, te maksimalna od 240, koja se smije preći triput u godini, postale su Zeničanima nažalost "donja granica", prema objevljenim rezultatima za januar.

Tako su na dva od tri mjerna mjesta u gradu u 31 dan januara samo dvaput izmjerene količine manje od gornjih dozvoljenih, dok su Zeničani već u januaru progutali tri godišnje maksimalne vrijednosti sumpora. Zastrašujuće cifre do kojih je došao "Dnevni avaz" još nikog od zvaničnika ne uznemiravaju, jer se ovaj izvještaj i dalje ne objavljuje javno, nego podaci iz njega dospjevaju u javnost samo zahvalujući savjesnim službenicima koji "odaju tajnu".

Zanimljivo je da nikog ne uznemirava činjenica da je prosjek zagađenja na mjernim mjestima dva, pa i tri puta veći od maksimalnih dozvoljenih količina. Ranije ovog mjeseca stručnjaci su utvrdili id a je nivo izmjerene buke u naselju Tetovo triput veći od dozvoljenih nivoa za stambena naselja noću, no ni taj podatak niko nije želio da javno komentira.