3.3.09

Potjernice


Prema podacima Općinskog suda u Zenici, ovaj sud je raspisao četrdeset potjernica za osobama protiv kojih se vodi krivični postupak ili je on okončan, oni osuđeni, ali su nedostupni pravosuđu naše države.

Na listi onih protiv kojih se vodi krivični postupak, a nedostupni su organima po spisku dobijenom u Općinskom sudu Zenica su, od 2004. godine Dževad Avdić, Zoran Stjepić i Predrag Crnić, od 2005. godine Goran Ilić, Edib Klepić i Zlatko Crvenković, u 2006. sud je počeo tražiti Admira Mujića i Samira Caklu, dok se od 2007. potražuju Edber Ćavalić, Refik Pandžić, Petar Bilanović, Sulejman Bezak, Mirabel Mudrov, Zoran Spasenić i Muris Zukić.
U prošloj godini sud je raspisao i potjernice na ime Dženan Softić, Damir Jozić, Zulkaid Kovačević, Ismet Hadžić, Franjo Buha, Safet Grabus, Muhamed Mraković, Almir Imširović, te Boro Stevanović.

Dvadeset drugog maja 2007. godine sud je raspisao i međunarodnu potjernicu po krivičnom referatu broj K-220/04 za Murisom Kumbarićem.

Od 1988. godine raspisano je na desetine potjernica po X-referatu, odnosno na osnovu pravosnažnih sudskih presuda, potvrdila nam je portparol suda Alisa Varupa. Vladimir Erak se potražuje zbog izdržavanja kazne od trinaest godina zatvora, a presuda je postala pravosnažna 12. jula 1988. godine, dok zastara tog djela i opassnost da se on nađe iza rešetaka nastupa 12. jula 2018. godine. Nesib Sivac je 2003. godine osuđen na dvije godine zatvora, a Sivcu zakon ne može ništa ako bude izbjegao hapšenje do 10. februara ove godine.

Upravo tako je Ljubenko Pejanović, pravosnažno osuđen u 2004. godini na osam mjeseci zatvora, doživio da 25. marta prošle godine istekne rok apsolutne sudske zastare, te sad ne može u zatvor.

Fuad Skender je u dva navrata, 2005. i 2006. osuđen na 37 dana, a onda i na tri mjeseca zatvora, a slučaj zastarjeva u maju ove, odnosno januaru naredne godine. Mourad Ben Hamza je osuđen 9. janara 2006. pravosnažno na dva mjeseca zatvora, a rok za zastaru potjernice i djela je 9. januar 2010. godine.

Općinski sud Zenica je u 2007. raspisao potjernice za Željkom Miškovićem, osuđenim na tri mjeseca zatvora, Duškom Debeljakom ( deset mjeseci), Ćazimom Heralićem (šest mjeseci) i Mariom Bičanićem (godina i šest mjeseci). Svi ovi slučajevi zastarjevaju u narednom desetljeću, između 2011. i 2017. godine.

U ovoj godini raspisane su samo dvije centralne potjernice, i to za Amelom Kozlićem zbog kazne od godine zatvora, te Alenom Huseinagićem zbog kazne zatvora od tri dana.
- U toku 2008. godine dvije osobe su uhapšene u inostranstvu, na osnovu međunarodnih potjernica koje smo raspisali u proteklom periodu, te su oni predani na izdržavanje kazne u KPZ Zenica, kazala nam je predsjednica Općinskog suda Zenica Dijana Ajanović.

U proteklih osam godina raspisane su i međunarodne potjernice zbog nedolaska na izdržavanja zatvorske kazne. Osuđeni bjegunci su Momo Pajkanović, osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora, Goran Kajasa zbog kazne od pet godina, Oliver Pejanović, osuđen na godinu i po, Abdul Hadi Algahtani, bjegunac od desetogodišnjeg zatvora, te Anel Čičak, koji izbjegava kaznu od godinu dana zatvora.