6.3.09

Rezanje trošenja

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Jasmin Duvnjak jučer je u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena Zakona o pravima izabranih dužnosnika, nositelja funkcija i savjetnika u institucijama vlasti FBiH, kojim bi se ukinulo primanje paušala za poslanike i delegate Parlamenta, koji su u profesionalnom statusu, odnosno primaju i plaću u Parlamentu.
- Sve veća javna potrošnja, ekonomska kriza i problemi sa punjenjem budžeta su dovoljan, ali ne i jedini razlog. Nema logike da neko ko ima plaću, topli obrok, regres, dnevnice, putne troškove, te dodatak za odvojeni život još dobija i paušal u vrijednosti oko 800 KM. Trebamo biti prvi i pokazati da nismo ovdje zbog sebe, nego naroda koji nas je birao, što je svojevrstan test savjesti poslanika, kazao je jučer na press konferenciji održanoj u Zenici Duvnjak.
On ističe da "se ne boji reakcija i ocijene da se radi o demagoškom kupljenju poena, jer upravo to čine oni koji kritikuju njegovu ideju". Pokušao je, kaže, da to ne bude lični, nego zahtjev grupe parlamentaraca, ali su oni uglavnom ismijali i kritikovali njegov prijedlog. Sada će, kako kaže, svako imati priliku da "pred građanima BiH podigne ili ne podigne ruku za ovaj zakon".