6.3.09

Otkriveni prevaranti iz Hrvatske

Petero državljana Hrvatske, Sanja (33), Dušanka (40), Kristina (24), Damir (33) i Branko (44) Šajn, uhapšeno je i određen im je pritvor zbog sumnje da su izvršili krivično djelo prevare više osoba na području Zenice, potvrdio je jučer MUP Ze - do kantona.

Od desetog do 26. februara jedanaest građana je prijavilo zeničkoj policiji da su prevareni od strane nepoznatih osoba, a nakon zaprimljenih prijava, te obavljenih razgovora sa oštećenim, policija je počela tragati za osobama koje su odgovarale opisu prevaranata.

Žrtve su uglavnom bile starije nemoćne Zeničanke, kojima su se prevaranti prijavljivali kao službenici ministarstva zdravstva i medicinski radnici, te im nudili na prodaju aparate za masažu po cijenama od 300 do hiljadu KM. Istovremeno, iste masažere su kupovali u lokalnim šoping centrima po deset puta manjim cijenama. Prema dosadašnjim informacijama iz istrage policija je ztvrdila da je prodano jedanaest masažera, za koje je od građana uzeto oko pet hiljada KM.

Policija je otkrila, uhapsila, te nakon saslušanja tužilaštvu predala svih pet osoba. Kako nam je potvrdio kantonalni tužilac Saša Sarajlić, on je zatražio pritvor zbog mogućnosti bijega, te je sudija Općinskog suda odredio pritvor za svih pet državljana Hrvatske.

Policija je jučer pozvala građane da budu obazrivi prilikom eventualne kupovine aparata za masažu i drugih predmeta i proizvoda od osoba koja dolaze na kućne adrese i vrše prodaju, te ukoliko uoče opisane slučajeve i pojave da odmah o tome obavijeste nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122.