7.2.09

Zapošljavanje


Tokom novembra i decembra prošle godine Službi za zapošljavanje ZDK se sa rješenjima o otkazu javilo preko 1.000 otpuštenih radnika, a negativan trend zadržao se i u januaru. Radnike su uglavnom otpuštale male firme i zanatske radnje, odgovarajući tako na udare ekonomske krize.

Iz Službe za zapošljavanje ZDK stižu upozorenja da ta služba neće moći sama snijeti teret talasa otkaza, jer se u najvećem broju radi o radnicima koji su bili uredno prijavljeni, pa stoga imaju pravo na novčanu naknadu, koja prosječno iznosi oko 300 KM.

«Zbog nedostatka novca bićemo primorani da nekim korisnicima naknadu potpuno uskratimo ili proporcionalno smanjimo za sve korisnike, u skladu sa raspoloživim sredstvima, što zakon omogućuje. Volio bih da naknade ostanu na sadašnjem nivou, ali bojim se da uz dosadašnji priliv sredstava i moguće nove zahtjeve otpuštenih radnika, kao i postojeće obaveze prema demobiliziranim vojnicima, obaveze prema nezaposlenima nećemo moći servisirati», upozorio je Nihad Pašalić, direktor Slube za zapošljavanje ZDK, dodajući kako očekuje pomoć sa nivoa FBiH.

Kako će ova služba izaći na kraj sa novonastalim problemom biće poznato krajem februara, kada treba da počne isplata naknada za prošli mjesec. (Biznis-monitor.com)