7.2.09

Za sada bez azotare

“Kompanija Arcelor Mittal Zenica ne planira otvaranje azotare, iako su na lokaciji ranije projektovane linije za tretman troske, deponovane velike količine ovog materijala”, kazala je Azra Sivro, zamjenik menadžera zeničke kompanije za oblast ekologije, odgovarajući na pitanje pitanje RTV Zenica povodom brojnih reakcija mještana naselja Tetovo.

Tetovljani i mještani ostalih naselja smještenih neposredno uz pogone zeničke željezare kažu da ne vjeruju nikome, a ponajmanje rukovodstvu zeničkog ArcelorMittala, te smatraju da će se deponija, na kojoj se prikuplja troska već skoro godinu dana, poslužiti kompaniji za proizvodnju vještačkog gnojiva, što bi dodatno usložilo probleme sa okolišem, koji decenijama muče stanovnike ovog dijela općine Zenica.

Sivro je dodala da ipak postoji mogućnost da se na ovoj lokaciji u budućnosti proizvodi ili da se sa ovog mjesta troska odvlači na druge lokacije, ne otkrivajući pojedinosti o planovima kompanije. Dodala je da će i u tom slučaju kompanija poslovati zakonito i u okvirima dozvoljenih aktivnosti. (TVZ/Biznis-monitor.com)