19.2.09

Ured za pritužbe javnosti

Predsjednik Ureda za pritužbe javnosti MUP-a Ze - do kantona Zajko Kozlić jučer je podnio nepozivu ostavku na ovu dužnost, zbog nemogućnosti saradnje sa pojedincima iz komisije Skupštine kantona za nadzor rada policije, uoči današnje sjednice skupštine, potvrdio nam je sam Kozlić u telefonskom razgovoru.

- O detaljima ne bih govorio, jer sam tek uputio ostavku. Međutim, sutra (danas) najvjerovatnije neću doći na skupštinu, jer tog čovjeka ne mogu ni očima gledati. Želio sam profesionalno obavljati posao i sarađivati sa tom komisijom, ali to je nemoguće dok je taj čovjek iz Tešnja (poslanik Haris Sejdić) na njenom čelu, kazao nam je očito rezignirani Kozlić.

Na današnjem zasjedanju skupštine treba se potvrditi formiranje skupštinske istražne komisije o navodnim prijetnjama Sejdiću, te izabrati nedostajući član Nezavisnog odbora za izbor policijskog komesara. Prvi čovjek tog odbora, Nihad Pašalić, potvrdio nam je da je u međuvremenu odbor ostao bez dva svoja člana, a moguće su i nove ostavke.

- Doživljavamo strahovite "bočne udare" i ja ću do posljednjeg dana na ovoj dužnosti čuvati dignitet i nezavisnog odbora. Dokle, vidjećemo, kazao nam je Pašalić, dodavši da se Odbor neće oglašavati o zahtjevu skupštine da preispita rad policijskog komesara dok ne bude kompletan i mogne da o tome odlučuje.

Grupa poslanika, predvođena Sejdićem, već sedmicama pokušava da "obori" izvještaj o radu policije i policijskog komesara Fahrudina Bečirovića, te traži njegovu ostavku zbog navodno "loše situacije u Zenici". Zanimljivo je da su se o radu policije i komesara pohvalno izjasnili sami poslanici skupštine, ali i Općinskog vijeća Zenica, Vlade ZDK, te EUPM-a.