19.2.09

Biblioteka

U centralnom gradskom odjeljenju zeničke Opće biblioteke, uokviru Književnog karavana Društva pisaca BiH, održano je druženje, uglavnom mladih, Zeničana sa šest književnika, troje Sarajlija i troje Zeničana.

- Posebno zadovoljstvo nam predstavlja činjenica da je sala bila prepuna, te da su je i pored lošeg vremena ispunili uglavnom mladi ljudi, kazala je moderator Slavica Hrnkaš.

Svoje stihove i prozu govorili su Nedžad Ibrišimović, Gradimir Gojer, Mustafa Zvizdić, Kemal Mahmutefendić, Sejida Čehajić i Željko Grahovac. Za razliku od većine susreta sa književnicima u polupraznim salama, ovaj put je čak dvadesetak posjetilaca stojeći propratilo cijelu večer u Biblioteci.

- Organizacija ovakvog i sličnih događaja pravi način za promociju kulture i književnosti. Bosanskohercegovačka književnost se ne nalazi u krizi, kako se to često može čuti, jer autori i djela postoje, ali ne i promocija i podrška od strane države, kazao je Mahmutefendić. Jednoiposatna veče kulture završena je konstatacijom gostiju da bi, uz pomoć Društva pisaca i domaćina, ovakvi susreti trebali postati tradicionalni, jer su se pokazali kao "pun pogodak".