24.2.09

Pokušaj pobune

Grupa osuđenika drugog odjeljenja Prvog paviljona Kazneno - popravnog zavoda zatvorenog tipa (KPZ ZT) Zenica pokušala se zabarikadirati u nedjelju uvečer oko 21 sat, potvrdio je za "Dnevni avaz" NIhad Spahić, direktor ove ustanove.

- U holu su pokušali postaviti ormare na vrata, te skrenuti pažnju na sebe lupajući prozore u prostorijama. Brzom reakcijom stražara provaljena je barikada i osuđenici su se razbježali po sobama. Četrnaest osoba koji su zatečeni u tom trenutku prebačeno je u disciplinsko odjeljenje do okončanja disciplinskog postupka, kazao nam je Spahić.

Prema procjenama uprave KPZ-a, od pedesetak osuđenika u tom paviljonu, dvadesetak je učestvovalo u pokušaju pobune, iskoristivši prolazak stražara i zatvaranje vrata. Trinaest prozorskih stakala jedina je šteta u ovom insidentu, a kako ističu u Upravi, nije bilo povrijeđenih, niti čuvara, niti osuđenika.

- Iako se zbog brze reakcije straže nije dogodilo ništa posebno, danas (jučer) smo pojačali straže, preglede i situacija je apsolutno mirna, kazao je Spahić. On ističe da su osuđenici nedavno na jednoj TV "mogli vidjeti izjave svojih kolega koji su iz KPZ-a Foča pozivali na pobunu sve zatvore, te da su pod tim dojmom pokušali uraditi nešta slično".

- Nažalost, oni uživaju u publicitetu i kad prave loše stvari, te im treba medijska podrška. Nama nisu upućivali nikakve zahtjeve, niti su izražavali nezadovoljstvo bilo čime, kaže prvi čovjek KPZ-a. On je demantovao da je bilo paljevine namještaja, kao i da su bili ugroženi životi bilo koga, te da su osuđenicvi mogli doći u kontakt sa spoljnjim dijelom ustanove, ali i potvrdio da će KPZ pojačati nadgledanje osuđenika, da se slične stvari ne bi ponovile.

Posljednja velika pobuna u KPZ se dogodila prije tačno pet godina, a ugušena je baš 22. februara, tako što je oko 160 specijalaca iz više ustanova upalo u krug KPZ-a. Tada su uhapšene desetine osuđenika, razmješteni po različitim ustanovama u BiH, a proveden je i krivični postupak protiv inicijatora i organizatora pobune, u kojoj su osuđenici napravili štetu od najmanje 250 hiljada KM i izašli na krov zatvora.