17.2.09

Sjekira u učionici







Učenici drugog razreda Tehničke škole u Zenici prijetili su i zamahivali sjekirom na profesora elektrotehnike u toj školi Amera Kamenjakovića, otimali mu dnevnik, te mu prijetili, a sve to njihove kolege su uredno zabilježile kamerom mobitela, a potom i objavili na internetu.

Ovu šokantnu informaciju "Dnevni avaz" je potvrdio tokom vikenda, kada smo došli i do snimka, a jučer je provjerili i na licu mjesta, u samoj školi u zeničkom naselju Bilmišće. Ipak, prvi čovjek škole Ekrem Bijeljinac do našeg dolaska već je preuzeo hitne mjere, pa i pozvao policiju, a akteri cijele priče su jučer i sankcionisani.
- Prošle sedmice na Vijeću roditelja mi je prigovoreno kako štitim i krijem incidente. Roditelji nisu imali podatke, osim da djeca razmjenjuju jedan snimak sa nasiljem. Do tog trena nisam imao pojma o čemu se radi. U sefu škole se nalazio deponovan mobitel oduzet od jednog učenika zbog neprimjerenog ponašanja, čekajući da mu dođu roditelji. Na tom mobitelu smo pronašli snimak i bili smo užasnuti, jer je i profesor krio incident, kazao nam je Bijeljinac.

Direktor i pedagog su u odjeljuenju "Drugi jedan" elektrotehničkog smjera identificirali učenike i profesora Kamenjakovića, koji je iz Tuzle došao raditi u Zenicu na određeno, na jednu godinu.
- Ne znamo kada, ali pretpostavljamo da je snimak nastao oko Nove godine, u prvom polugodištu. Postoje najmanje dva snimka. Nastavničko vijeće je donijelo odluku o isključenju iz škole tri učenika koja su akteri na snimku, dok su dva učenika koji su snimali incident sankcionisani sa ocjenom vladanja "loše". Nastavnik je ukoren, jer nije prijavio slučaj i nakon razgovora sa njim dogovorili smo se da sam uzme knjižicu i napusti školu, prije nego odlučujemo o mogućim sankcijama. Ovo je bio treći ili četvrti razgovor, i ranije smo imali probleme sa disciplinom u ovom razredu, kod ovog profesora. Napominjem da u mojih trideset godina u ovoj školi nikada se ništa nije slično dogodilo. U petak sam slučaj, nakon dokumentovanja mojih saznanja, prijavio policiji, kaže direktor škole.

Vijeće učenika je odlučilo da se i samo odredi prema neprimjerenom ponašanju svojih kolega, a tokom ove sedmice zasjedati će i Vijeće roditelja škole, te Školski odbor na kojem će roditelje direktor obavjestiti o poduzetim mjerama, ali i roditelji isključenih učenika imati pravo žalbe. Roditelji jednog od isključenih učenika jučer su bili kod direktora, ali nisu željeli dati izjavu.
Sva trojica isključenih učenika, S. M., B. L. i H. Z. su šesnaestogodišnjaci, kao i dvojica njihovih ukorenih kolega A. D., te M. H., koji su snimke objavili na internetu. U zeničkoj policiji nam je potvrđeno da je u petak sačinjena službena zabilješka o slučaju, te da će akteri u pratnji roditelja, kao i nastavnik, biti saslušani u narednim danima, jer je u incidentu korišteno "hladno oružje", pa cijeli slučaj ima elemente prekršajnog djela.