17.2.09

11-7


U prostorima galerije zeničkog Muzeja u četvrtak uvečer će biti otvorena izložba "Eleven seven", koja kroz sjećanje na Srebrenicu u prošlosti pokušava da taj gradić pokaže gradom budućnosti, kako su naveli idejni tvorci izložbe.

- Prikazan je život u svim segmentima i to sa bojama, fotografijom, ručnim radovima. Stalna postavka je u Srebrenici, a do sada je prikazana u Sarajevu, Cazinu, Bihaću, i Bosanskoj Krupi. Do sada je izloženo 100 slika 64 autora iz jedanaest država. Ovo je samo početak prikupljanja slika za Srebrenicu, projekat se i dalje nastavlja i dobrodošli su radovi svih umjetnika iz cijelog svijeta, navode u udruženju "Kuća povjerenja", koje je priredilo izložbu.

Izložba predstavlja podršku incijativi "Život u Srebrenici", projektu solidarnosti i prijateljstva Kuće povjerenja iz Srebrenice koja ima obavezu favorizirati i zastupati povratak na teritoriju Srebrenice porodica koje su izgubile svoje domove.

Projekat "Eleven Seven" (jedanaest sedam) ima naziv koji simbolira dan stradanja ovog grada, dimenzije radova prizivaju na dramatičan datum genocida u Srebrenici (11x7 inča), a broj umjetnika koji se žele okupiti u projektu je - 95 što simbolizira 1995. godinu, kada se dogodio genocid.

Radove izlažu umjetnici iz Italije, Rusije, Izraela, Slovenije, Mađarske, Koreje, Srbije, Turske, Hrvatske, Argentine, Makedonije, Francuske i BiH, a među bh. umjetnicima su i mnoga istaknuta imena, kao što su Safet Zec, Halil Tikveša, Ismar Mujezinović, Mehmed Zaimović, Seid Hasanefendić, Mirza Morić, Irfan Hozo, Mustafa Skopljak, Mirsad Konstantinović, Admir Mujkić, Džeko Hodžić i Ahmed Ibukić.