11.2.09

Požar u Lameli - reportaža

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTOGRAFIJE POŽARA I AKCIJE GAŠENJA

Stan Mirona Jurića na 20. spratu ulaza "D" zgrade "Lamela" u zeničkom Bulevaru Kulina bana na broju 28, potpuno je izgorio u požaru koji je buknuo oko šest sati jučer ujutro. Vatra je dijelom zahvatila stan iznad, na 21. spratu, a oštećen je i stan ispod Jurićevog.

- Dojavu smo dobili od policije u 6.10, stigli smo za manje od pet minuta, na intervenciji je bilo deset vatrogasaca, pet vozila od kojih su dva bila aktivna, a tri u pripravnosti. Na intervenciju smo naknadno pozvali i pojačanja, te dio ekipe sa odmora, za svaki slučaj, kazao nam je Mirsad Makić, komandir smjene Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica.


Vatrogasni timovi su u Lameli ustanovili da niti jedna hidrant nije ispravan, a većem dijelu 27-spratne zgrade vatrogasci nisu mogli ni prići, zbog pregrada, stubova i nepropisno parkiranih vozila. Ručnim naprtnjačama i izvlačenjem crijeva do 20. sprata nadljudskim naporima vatrogasci su obuzdali stihiju oko 6.45, a potpuno ugasili požar u 7.30 sati.

- U jednom trenutku je došlo do raspada sistema crijeva, pa su nam u pomoć pritekli stanari. Vatrogasci koji nisu gsili požar i policajci su evakuisali sve stanare spratova ispod, dio stanara iznad požara uspjeli su izvući, a dio skloniti u sigurniji dio zgrade, kazali su nam vatrogasci. Pomoćnik načelnika Zenice za civilnu zaštitu Midhat Serdarević potvrdio je za naš list da zenički vatrogasci imaju opremu za intervencije iz vozila samo do 8. sprata, ali da su nedostatak opreme nadoknadili nadljudskim naporima.

- Povrijeđenih nije bilo, iako je prilikom izbijanja požara u stanu sama boravila Nada Tomić (80). Ona je pokušala sama ugasiti požar, a ubrzo je i ona evakuisana. U dva navrata smo joj pružali pomoć u Hitnoj pomoći, ali njeno stanje je stabilno i nema nikakvih posljedica, osim stresa i šoka, kazao nam je dr. Alija Močević, načelnik zeničke Hitne pomoći.

Kako saznajemo, Nada je supruga vlasnika stana, koji je u trenutku požara bio van stana, jer radi kao noćni čuvar. Starica je među stanarima bila poznata kao mirna i povučena, prepoznatljiva po hranjenju pasa i mačaka. Upravo njen kućni ljubimac, mačka, jedina je žrtva požara, jer se od požara pokušala spasiti skokom kroz prozor, te je naočigled tek pristiglih vatrogasaca pala pred njih. Nekolicini stanara pružena je pomoć na licu mjesta, uglavnom zbog panike i stresa doživljenog "nenadanim buđenjem".

Kako je za "Dnevni avaz" potvrdila Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK, nakon kriminalističke obrade i uviđaja, protupožarni vještak radi na terenu na utvrđivanju uzroka požara, koji će sa preciznošću biti utvrđeni tek naknadno. Nezvanično, među stanarima i vatrogascima se moglo čuti da je požar izbio na elektro-instalacijama u stanu.

Samo u ovom, "D" ulazu zgrade Lamela, koji se proteže do 28 etaže, od čega je 26 stambenih, nalazi se 131 stan sa više od 500 stanara, a poslijeratne procjene su da u svim ulazima ove zgrade živi između 1.800 i 2.000 ljudi.
- Da je požar bio tokom noći, Bog zna kad bi ga primjetili. Mene je probudio dim i lom stakla. Užasno je što zgrada nema hidrante, nema požarne stepenice, nema prilaza za vozila. Da su vatrogasci i imali ljestve, ne bi ih imali gdje postaviti, kaže nam domar i stanar zgrade Ahmet Begović.