11.2.09

Definitivno NIŠTA od tvornice tepiha


Kompanija Art Karpet (Carpet) Brčko neće graditi fabriku tepiha u Radnoj zoni "Zenica 1", konačno su potvrdili investitori i Općina Zenica. Prije tačno godinu dana, Općinsko vijeće je dodijelilo zemljište za gradnju moderne tvornice tepiha, a kompanija iz Gaziantepa (Turska) najavila je da će na 11.000 kvadratnih metara zemljišta graditi najmoderniju fabriku u ovom dijelu Evrope, u koju je najavljeno ulaganje od deset miliona KM. Međutim, nakon isteka roka za plaćanje zemljišta (pola miliona KM) postalo je izvjesno da Turci nisu uplatili ni jednu KM. Posao u fabrici je trebalo dobiti po stotinu radnika u dvije faze gradnje. Vlasnici kompanije iz Turske nikada nisu odgovorili zašto su odustali od ulaganja, ali iz "kćerke firme" u Brčkom nam je odgovoreno da nema ništa od ulaganja u Zenici ili bilo gdje u BiH".

- Nisu mi poznati razlozi, ali vjerujem da je na odluku o povlačenju značajno uticala svjetska kriza, kazala je Sabina Smriko iz Art Carpeta Brčko, ne pojašnjavajući zašto se odustalo od gradnje još početkom prošle godine, kad se o krizi gotovo nije ni govorilo.

- Insistirali smo na zapošljavanju i obavezama prema državama. Vjrujem da su investitori ozbiljno željeli ulaganje, ali sa vjerovatno manjim obavezama prema državi. Nismo mogli dopustiti luksuz tako povoljnog davanje zamljišta bez većeg zapošljavanja, kaže Hazbo Ličina, načelnik Službe za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina u Općini Zenica, koji je bio direktno uključen u postupak dodjele zemljišta za gradnju. Konkurs je predviđao zaključivanje posebnog ugovora nakon preuzimanja zemljišta kojim bi se definirale obaveze ulagača u pogledu ulaganja i zapošljavanja radnika, kao i sankcije u slučaju neizvršavanja obaveza.

Tvornica tepiha u Zenici trebala je biti prvi veći pogon za proizvodnju tepiha na tlu bivše Jugoslavije, a Art Carpet je iz Zenice namjeravao snabdijevati tržište srednje Evrope. Ova kompanija je prošle godine sagradila moderni tepih centar u Srebreniku, takod a ostaje prisutna u BiH.