21.2.09

Pomoć

Zoran Matić iz Putovića kod Zenice živi sa suprugom Zlatom, te djecom Sabinom (14), Albinom (12) i sedamnaestomjesečnim Aldinom. Sabina je osmi, a Albin peti razred, ali nisu krenuli u drugo polugodište, jer njihovi roditelji nemaju novaca da im plate mjesečne karte za autobus do škole "Aleksa Šantić" u pet kilometara udaljenom Perinom Hanu.

- Komšija udaljen nekoliko stotina metara ima pravo, a mi smo navodno "unutar pet kilometara". Zoran je radio kao komercijalista, a potom je vodio kiosk, koji je dobio od bivše firme, kao otpremninu. Posao sa kioskom je propao, sad nije na birou, jer nema para da odjavi firmu, ne primamo pomoć jer u papirima imamo firmu, a Općina je samo najavila i obećala pomoć, kaže Sabina.

Zoran, nakon tri i po godine u redovima Armije, kaže da mu je ovo najteži period u životu.

- Bio bih najsretniji da se zaposlim. Nisam nesposoban i ne želim biti osuđen na tuđu milostinju. Mladi ne žele raditi svakakve poslove, a ja bih pristao da radim sve kako bi izdržavao porodicu, kaže Zoran.

Predstavnici zeničkog "Merhameta" prvi su se odazvali jučer na apel porodice Matić i pripremili im potrepštine za kuću i porodicu. Zoran je, uz zahvalu na interventnoj pomoći, jučer još jednom pozvao sve zeničke privatnike da mu ne udjeljuju hranu ili potrepštine, nego omoguće da zaradi "crkavicu" za sebe i svoju porodicu.