22.2.09

Monografija NK Čelik

MONOGRAFIJA NK ČELIK



Povodom 65 godina od osnutka NK Čelik tim entuzijasta na čelu sa Branimirom Tucakovićem prije gotovo godinu dana krenuo je sa pripremanjem građe za izdavanje monografije NK Čelik .Ideja o jednom ovako obimnom projektu tinjala je godinama ali se sa njegovom realizacijom počelo u 2008.godini.

Branimir Tucaković je bivši igrač , tehnički direktor i predsjednik Čelika. Dobtinik nagrade za životno djelo Ze- Do kantona, autor brojnih izdanja.

“ Zahvaljujući upravi Čelika krenulo se u prikupljanje podataka,fotografija, novinskih članaka… sa ciljem štampanja knjige kakvu klub sa ovakvim renomeom I zaslužuje.Uz veliku pomoć direktora Zaima Mujezinovića I Mirnesa Huseinagića ovaj posao polako privodimo kraju,” ističe Branimir Tucaković, novinar I publicista.

Ovaj faktografski proces zahtijeva mnogo truda,strpljenja i odgovornosti kako bi u jednom istorijskom zapisu bili obuhvaćeni svi relevantni podaci.

„ Rad na ovom štivu obuhvatio je podatke iz više izvora.Koristan nam je bio bilten izrađen povodom 40-godina Čelika,potom dvije manje brošure nastale prije samog rata.Potom smo radili anketiranje,intervjue sa brojnim osobama koje su učestvovale na različite načine u stvaranju Čelikove istorije.Svakako da su korisni bili i izvodi iz štampe,”kaže Tucaković.

Sama knjiga je podijeljena na više dijelova počev od uvodnih riječi i misli,potom istorijata kluba,dijela sa obrađenim svim sezonama kluba.

ČELIK ZAUVIJEK

„Knjiga počinje i prije 1945. godine kada je osnovan Čelik.Dakle,osvrće se i na 1912.godinu kada je u Zenicu stigla prva nogometna lopta , potom na osnivanje prvog kluba koji se zvao Osman Džikić,obuhvata vremena provodena u republičkoj ligi,prvoj ligi,eurokupovima,ratnom i poratnom periodu...Pojavit će se imena stotine osoba iz različitih Čelikovih generacija koji su bili dio kluba,” naglašava Tucaković.

Knjiga će imati određene rubrike kao npr. svi Čelikovi reprezentativci,svi Čelikovi treneri , potom će biti 50 posebnih priloga o istaknutim igračima pojedinih generacija .

„ Tekstovi su pisani populistički uz dokumentarni fakat.Prate ih brojne fotografije i hronološki slijed svih zvaničnih takmičenja Čelika.Svakako da će dio knjige biti posvećen navijačima bez kojih Čelik nebi bio to što jeste.Njihove priče sa putovanja svakako će privuči pažnju čitalaca.Knjiga ima radni naslov „Čelik zauvijek” ali to nije konačan izbor,”završava Branimir Tucaković.

Kako je knjiga u zvaršnoj fazi još uvijek ima vremena da se u njenu izradu uključe i potencijalni sponzori,donatori ....kako bi ovaj projekat bio uspješno okončan.


ENI news