9.2.09

Cijene stanova u Zenici

Stan u novogradnji u zeničkom naselju Brist može se kupiti i za nepunih 1.200 KM. Naglo pojeftinjenje je rezultat recesije, slabije potražnje, ali i gradnje koja prevazilazi potrebe i potražnju, mnogočega drugog....

Prije pola godine cijene novogradnje, ali i stanova u zgradama izgrađenim prije tri, četiri decenije, kretali su se i do 2.000 KM po kvadratnom metru.

- U jednom trenutku polovan stan, nerenoviran, prodavan je po 1.700 KM, za koliko se mogla kupiti i potpuno nova stambena jedinica, na isto tako atraktivnoj lokaciji, što je bio apsurd, kazali su nam zenički građevinci. Tako je zabilježen slučaj osoba koje su po istoj cijeni prodali svoj stan u zgradi napravljenoj prije 40 godina, te kupili novoizgrađeni, doplativši samo iznos PDV-a.

Globalna kriza, ali i "zatezanja" komercijalnih banaka oko sredstava osiguranja za dobijanje kredita, prouzrokovali su drastičan pad potražnje za stanovima u Zenici.

Najbrži su bili građevinci. Za samo nekoliko dana GP "Gradnja" u Crkvicama i "Izgradnja-invest" na Bristu "oborili" su cijene stanova i poslovnih prostora u novogradnjama za 20 - 30 posto. Na obje lokacije ostala je neprodana po trećina poslovnih i stambenih prostora. Nekoliko uglednijih notara, sa kojima smo razgovarali ove sedmice, kažu nam da se na prste jedne ruke mogu prebrojati kupoprodajni ugovori za stanove, ali i kuće, urađeni u januaru. Paralelnos a njima, do kraja ove godine trebao bi biti useljen i poslovno - stambeni objekat na Mokušnicama, kojeg gradi "Hass komerc".

- Općina drži cijene građevinskog zemljišta iz ranijeg perioda, tako da nema ni novih projekata. Od postojeće gradnje ostala je neprodana po trećina prostora, dok novoizgrađeni poslovni kompleksi "Džananović" i "Metalurg city centre" kubure da zadrže i postojeće poslovne partnere, iako imaju znatan broj nepopunjenih poslovnih prostora.