22.2.09

11-7



U prostorima galerije zeničkog Muzeja u četvrtak su direktor Muzeja Adnadin Jašarević i slikar Ahmet Ibukić otvorili izložbu "Eleven seven".

- Ovo je izložba sjećanja, ali i solidarnosti autora sa žrtvama nečuvenog zločina i genocida. Tokom jednog seminara u Italiji došao sam na ideju, koju su objeručke prihvatili tamošnji slikari, pa smo koncipirali da se 95 slikara, po uzoru na 1995. godinu genocida, predstavi u formatu jedanaest puta sedam inča, odnosno 28 puta 21 centimetar. Imamo pozive iz sjedišta Evropske Unije, Brisela, a i njemačka Vlada se aktivno uključila sa namjerom da bude domaćin izložbe. Nakon izvjesnog vremena ćemo napraviti selekciju, jer će broj autora i djela preći 95 uskoro, kazao je na otvaranju izložbe njen inicijator akademski slikar iz Bihaća Ahmet Ibukić.

Izložba je nakon formiranja u Italiji, prikazana u Srebrenici, Sarajevu, Cazinu, Bihaću, i Bosanskoj Krupi, a čini je oko stotinu slika 64 autora iz trinaest država. Među radovima koje mogu vidjeti Zeničani, su radovi umjetnika iz Italije, Rusije, Izraela, Slovenije, Mađarske, Koreje, Srbije, Turske, Hrvatske, Argentine, Makedonije, Francuske i BiH, a među bh. umjetnicima su i mnoga istaknuta imena, kao što su Safet Zec, Halil Tikveša, Ismar Mujezinović, Irfan Hozo, Mustafa Skopljak, Džeko Hodžić....