15.1.09

Zapošljavanje

Ministarstvo unutrašnjih poslova dobilo je jučer saglasnost Vlade da raspiše konkurs za prijem na odgovarajuće pozicije sedamdeset policajaca i trideset mlađih inspektora, potvrdio je ministar policije Aziz Brotlija.

- Dijelom zbog ranijeg odliva kadra u SIPA-u, Graničnu policiju, OSA-u i druge službe, a dijelom jer je na posljednjem ljekarskom pregledu šesdesetak pripadnika proglašeno sa ograničenim radnim sposobnostima, mi smo trenutno sa manjkom od 166 uposlenika u odnosu na sistematizaciju. Primljene policajce ćemo slati na dvanaestomjesečnu, a mlađe inspektore na šestomjesečnu obuku u Policijsku akademiju na Vracama, za koju ćemo izdvojiti 7.500 Km za policajce, odnosno 4.500 KM za inspektore, po osobi, kazao je Brotlija.

Ipak, MUP će pokušati sa povećanim plaćama, te ugovorom o obavezi ostanka u službi u određenom peridou pokušati barem privremeno spriječiti da školovan kadar ode u druge službe, a jedan od noviteta ovog konkursa biće i ukinuta odredba o starosti aplikanta, što će omogućiti da ravnopravno na konkursu apliciraju i decertificirani policajci.

- Na Birou zapošljavanja u ZDK trenutno se nalazi stotinu diplomiranih kriminalista, te vjerujemo da će veći dio njih u ovom konkursu priliku da prvo kao pripravnik, potom kadet na Akademiji, a potom i naš uposlenik, riješe svoje životno pitanje zaposlenja, kazao je Brotlija.