15.1.09

Teksisti protiv "markaša"

Sedamdesetak taksista jučer je protestvovalo ulicama Zenice tražeći od nadležnih da spriječe nelegalni taksi prijevoz u Zenici i drugim gradovima.

- Prvi su se pobunili kolege iz Tuzle, a mi sa njima tražimo da federalni Parlament usvoji izmjene Pravilnika i zakona, kojim bi umjesto smiješno malih prekršajnih kazni za parkiranje nelegalni taksisti bili kažnjeni oduzimanjem vozila do okončanja postupka, što nama legalnim može barem dijelom pomoći da radimo posao za koji plaćamo dadžbine državi, kazao nam je Vedad Durmić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja taksi vozača općine Zenica.

Prema tvrdnjama taksista, osim 240 registrovanih taksista u ZDK radi i najmanje 400 neprijavljenih taksista "markaša", zbog kojih su jučer taksisti najavili blokadu ulica i magistralnog puta M17. Međutim, u Udruženju taksi vozača Zenica i ZDK smatraju da jučer nije trebalo doći do protesta, jer se "njihovi problemi rješavaju jedan po jedan".

- Mnogo neregulisanih stvari je riješeno, a problem nije u Zenici, Ze - do kantonu, nego na nivou Federacije. Potrebno je vršiti pritisak, ali ne ovako, kazao nam je Dževad Dajić, predsjednik udruženja taksista ZDK. Taksisti koji su se jučer okupili i protestvovali pak tvrde da Udruženje "previše blisko" sarađuje sa vlastima, te da je to uzrok povećanja broja nelegalnih taksi prijevoznika.