7.1.09

Štrajk



Predsjednik Samostalnog sindikata organa državne službe Ze - do kantona Esad Grahić i šef koordinacionog tima štrajkačkih odbora Nasir Beganović najavili su jučer da će od kraja ove sedmice 450 do 500 zaposlenih u pravosuđu ovog kantona započeti štrajk upozorenja, i to sa dva sata prekida rada u toku radnog dana, u trajanju od maksimalno trideset dana.

- Odabrali smo da pravosuđe prvo krene, jer sudovi u kojima oni rade presuđuju u korist svojih zaposlenika u tužbama, a istovremeno im ne isplaćuju plaće po kolektivnim ugovorima, kazao je Grahić.

Sindikalci iz ZDK su krajem prošle godine sačinili uporednu tabelu plaća, utvrdivši da u Federaciji BiH uposlenici državnih organa iz ZDK imaju daleko najniže plaće, znatno niže nego i u kantonima sa znatno slabijim industrijskim rastom.

- Istovremeno, zbog presjecanja vrpci i predizbornih poena, troše se desetine miliona KM na kapitalna ulaganja. Naš stav je jasan, prvo ispunite obećano i zakonom predviđeno, pa onda pravite razvojne projekte i kapitalna ulaganja, kazao je Grahić.