12.1.09

Racije (subota/nedjelja)

Subotnji "plijen" zeničkih policajaca i pripadnika Jedinice za podršku MUP-a ZDK bio je veći u odnosu na prethodnu noć, ali su i uvjeti tokom pregleda objekata bili znatno teži, jer se tokom noći sa subote na nedjelju temperatura spuštala i do minus četrnaest stepeni, mada je na otvorenom uz vjetar bilo znatno hladnije. Ekipa "Dnevnog avaza" veći dio noći provela je sa specijalcima i policajcima.

Pojačane kontrole, pretresi i racije u objektima pokazali su puni efekat, jer se Zeničani osjećaju znatno sigurnije, a problema na ulici i u objektima je znatno manje. Policajci su, nakon grupisanja u dvorištu MUP-a ZDK, prvo ušli u objekat "Gaudeamus", svega stotinjak metara od zgrade policije.

Kako nam je jučer potvrdila Aldina Ahmić, portparol policijskog komesara MUP-a ZDK, privedeni su mladić I. R. zbog posjedovanja noža, te djevojka A. K. zbog pronalaska nedozvoljenog CS spreja. U "Gaudeamusu" su policajci pronašli i dvije bejzbol palice, zbog čega je sankcionisan M. P. Sat poslije, na meti pretresa našla se pivnica "Labineca", iz koje je u policiju privedena S. M., takođe zbog posjedovanja spreja. Pretreseno je i dvadesetak vozila ispred ova dva objekta.

Nakon dvije racije, te intervencije i hapšenja bjegunca iz KPZ-a Zenica, policajci su ostatak noći proveli na "udarnim" raskrsnicama. Kako nam je rečeno u policiji, ovakve racije i pretresi biće nastavljeni sve dok se iz ugostiteljskih objekata, ali i nošenja po gradu, potpuno ne povuku svi nezakoniti predmeti i sigurnosna situacija ne bude duži period mirna i bez ikakvih incidenata.

Kad su policajci kod I. R. u "Gaudeamusu" pronašli nož, on je njegovo nošenje pokušao opravdati podatkom da "studira u Sarajevu i da je navikao nositi nož radi samoodbrane". Prisutni su se našalili da je ipak bilo znatno bolje da je u kafiću akademskog naziva nosio indeks, te da će subotnju "lekciju" sa lisicama u "marici" pamtiti duže od nekih ispita.

Petnaestak minuta nakon ponoći specijalci su intervenisali u hotelu "Almy" na magistralnom putu M-17. Na osnovu informacija da je u objektu hotela viđen Nermin Bureković (28) zvani Njonjo, osuđenik iz Kazneno - popravnog zavoda Zenica, koji je zloupotrijebio pogodnosti dopusta i nije se vratio na izdržavanje kazne zbog teške krađe, raspisana je potjernica za njim. Pripadnici PU Zenica i specijalci su ga locirali, te uhapsili, a nakon nekoliko minuta i predali zatvorskoj straži KPZ-a.