12.1.09

Borac izgubio bitku



Proizvodnja u tvornici konfekcije Borac u Zenici potpuno je stala prije četiri mjeseca. Dvjestotinjak radnika, uglavnom žena su u štrajku, a zahtjevi sindikata, koji se odnose na povećanje plaća, visine toplog obroka i poboljšanje uslova rada, još su samo mrtvo slovo na papiru.

Sindikat i rukovodstvo zeničkog Borca očekuju imenovanje stečajnog upravnika, nakon što je 3. decembra prošle godine, Kantonalnom sudu u Zenici upućen zahtjev za pokretanjem stečajnog postupka.

Istovremeno, nakon utvrđivanja neregularnosti u postupku privatizacije i poštivanja odredaba Kolektivnog ugovora od strane finansijske policije i inspekcije rada Zeničko - dobojskog kantona, Sindikat Borca čeka i na ishod kolektivne tužbe radnika Borca podnesene protiv ortačke grupe – vlasnika trećine imovine preduzeća, koju je Federalni uputio na Kantonalni sud u Zenici.

Zenički Borac bio je dio travničke kompanije, koja se nakon privatizacije podjelila na tri preduzeća sa sličnom vlasničkom strukturom i dioničkom društvu, i to u Travniku, Zenici i Banovićima.

- Ostali smo bez firme, koja je uništena tako što su uzeti krediti, nama ostali dugovi, a nova oprema otišla u Travnik ili Banoviće. Naša najmlađa mašina je starija od dvadeset godina. Zato smo sada pred stečajem, kazala je predsjednica Sindikata preduzeća Borac u Zenici Senada Jahjaefendić.