11.1.09

Racije (petak/subota)

Pripadnici Policijske uprave Zenica i Jedinice za podršku MUP-a ZDK u petak uvečer su, i pored temperatura koje su dosezale minus deset Celziusa, obavili tri racije na različitim lokacijama u Zenici, uokviru svojih aktivnosti na poboljšanju sigurnosne situacije u ovom gradu.

Ovaj put su pregledani objekti Atlantis", "Verdi" i "Bunker", koji nisu često predmet policijskih pregleda i kontrola. Pregledano je desetak vozila koji su se zatekli ispred, te tridesetak gostiju. Izuzetno hladno vrijeme, gotovo nikakvo grijanje u Zenici, ali i prethodna "serija" praznika uzrokovala je da ovi, ali i ostali objekti budu poluprazni ili bolje rečeno, gotovo bez gostiju.

Racija je prošla gotovo bez problema, osim incidenta kada je u "Verdiju" jedna osoba sprečavala policiju da obavi svoj posao. Izgrednik je priveden u policiju i protiv njega će biti podnesena odgovarajuća prijava. Nije bilo "plijena" u vidu nelegalnih pištolja, droge ili drugih nedozvoljenih sredstava, ali je, kako su nam rekli nadležni u PU Zenica, primarni cilj održavanje "prisustva" policije na ulicama i objektima, kao i preventivnog djelovanja.

Nakon racija, u kojima im smo pravili društvo, specijalci i pojačane patrole saobraćajaca rasporedile su se na prometnijim raskrsnicama i ulazima u Zenicu, te je od ponoći nastavljeno nadziranje i promet, te pregledi sumnjivih vozila i učesnika u saobraćaju.