6.1.09

Osuđeni na slobodi

Nakon što je skupština Zeničko - dobojskog kantona (ZDK) odbila prihvatiti Informaciju o stanju bezbjednosti na području kantona, komesar policije ZDK Fahrudin Bečirović izjavio je da policija "nije kriva što osuđenici šetaju umjesto da su na izdržavanju kazne". Osuđeni kriminalci, razbojnici, pa i ubice, ne mogu na izdržavanje kazne u KPZ Busovača, koji je prenatrpan osuđenicima, dok ne ispunjavaju "zakonske uvjete" da budu smješteni u zenički zatvor, koji čuva osuđenike za najteža djela.
Predsjednica Općinskog suda u Zenici Dijana Ajanović ukazala je na problem prebukiranosti kapaciteta u zatvorskim ustanovama u Federaciji BiH.
- Čak 95 osoba je osuđeno i čekaju na smještaj u zatvore, pri čemu su ukupno vraćeni 321 puta, a neki od njih po sedam puta", pojasnila je Ajanović. Radi se uglavnom o osuđenicima sa zeničkom adresom stanovanja, osuđenih širom BiH, uglavnom za teška djela, a neki su osuđeni i po nekoliko puta, a da nisu vidjeli zatvor.
- U više navrata upućivala sam dopise Federalnom ministarstvu pravde da se pokrene procedura izmjene Pravilnika o upućivanju osuđenih lica u zatvorske ustanove, ali od toga još nema ništa, kazala je Ajanović.
Među osuđenicima na slobodi je i osoba koja je osuđena za pokušaj ubistva, nekoliko osuđenih za bludne radnje, osuđenik za otmicu, nekoliko osuđenih za teška razbojništva i krađe. Ajanović kaže da "ni osuđenici nisu krivi, sve dok se uredno javljaju na izdržavanje kazne", što je po njoj dovoljan povod da ne dozvoli objavljivanje imena osuđenika koji čekaju na izdržavanje kazne.

- Jedan osuđenik ima čak tri pravosnažne kazne, a mi ga šaljemo po "najstarijoj", jer dvije naredne će mu biti "dodane" naknadno. I pored ovakve situacije, nikome nije nastupila apsolutna ili relativna zastara, jer sud vodi računa o tome i svako će u zakonom predviđenom roku ipak otići u zatvor, barem je sada tako, kaže portparol Općinskog suda Alisa Varupa.


MUP Ze - do kantona je nedavno zatražio, između ostalog, da se utvrdi zašto pravosnažno osuđeni Zeničani Erdin Beganović, Redžo Odobašić, Nedžad Hasić i Selim Behadarević ne nalaze na izdržavanju kazne. Nedžad Hasić se javio na izdržavanje kazne od šest mjeseci u KPZ Busovača, ali je vraćen "jer nema mjesta", Erdinu Beganoviću je braniteljka Azijada Mujkić izdejstvovala odlaganje izdržavanja kazne zbog liječenja u tešanjskoj bolnici, kod Behadarevića je utvrđen administrativni propust pri uručenju presude.... - Svaki osuđenik je dužan preuzeti rješenje, otići do kapije i ako ga vrate, ponovno se odazvati. U međuvremenu, može raditi šta želi, pa i počiniti novo djelo. Ni policija ni sud tu ne mogu ništa, osim raditi po zakonu, kažu nam u policiji.