6.1.09

Čelik


Prozivkom koju je obavio šef struke Marin Bloudek, na kojoj se pojavilo 24 igrača, te prvim treningom u ponedjeljak su započele pripreme nogometaša Čelika za proljetni dio sezone.

Ekipa zeničkog premijerligaša sasvim je izvjesno doživjeće velike promjene u odnosu na jesenji dio prvenstva, ali i promjenu ciljeva za ovu sezonu. Naime, pred početak sezone cilj je bio borba za sami vrh tabele i plasman u jedno od evropskih takmičenja, ali nakon loših rezultata u prvom dijelu, sada će se okrenuti na konsolidaciju ekipe, te svakako poboljšanje kako igre tako i plasmana na tabeli.

Jučerašnjoj prozivci obavljenoj na stadionu na Kamberovića polju prisustvovali su sada već bivši igrači, mladi reprezentativci BiH Jasmin Burić i Fenan Salčinović koji su pristupili poljskom šampionu Lechu iz Poznana. I dok će Burić odmah biti u kombinacijama u ovoj ekipi, Salčinović će narednu sezonu provesti kao pozajmljen igrač u norveškom Sandefjordu.

Jučer su izostali Vedran Muratović i Petar Mudreša koji su dobili odriješene ruke da pronađu novi klub, te Bojan Pupčević i Igor Jančevski koji su dobili zbog božićnih praznika dva dana više slobodnog. Želju za odlaskom iskazali su Pupčević, golman Amel Pjanić, te napadač Emir Hadžić i stoper Damir Husić.

Dvojica juniora Adin Muslić i Jasmin Smriko priključeni su prvom timu, kao i Elman Muratović iz kantonalca Čelik 1945. Posredstvom agencije Svetislava Perduva u Čelik bi do 12.januara trebala doći trojica igrača iz Južne Amerike. Radi se o Kolumbijcima Phil Jackson Sanchez koji je igrao prošlu polusezonu u Laktašima, te jednom odbrambenom igraču, te jednom igraču iz Brazila koji igra na pozicijama lijevog veznog ili polušpica.

„Pripreme ćemo obaviti u tri dijela. Od 5. do 19. januara ćemo biti u Zenici, onda ćemo dva puta po sedam dana ići na Bistričak, a onda ćemo ići negdje u toplije krajeve, da li u Međugorje ili negdje na more – vidjećemo. Tamo ćemo raditi na taktičko-tehničkoj obuci i odigravati prijateljske utakmice“, kazao nam je Marin Bloudek, šef stručnog štaba crveno-crnih.


Nova imena su lijevi vezni i polušpic Machado Mosquera Fredy (1988 -Kolumbija) i stoper Junior de Araujo Lopes Lourival (1987 -Brazil)