5.1.09

Godina pod lupom PK

Predsjednik Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona (PK ZDK) Šefkija Botonjić na novogodišnjoj press konferenciji održanoj u Zenici izdvojio je po sedam najboljih i najgorih privrednih dešavanja tokom 2008. godine, te kazao da će "2009. godina u privredi ZDK i ovog područja biti najteža na ovom području od čuvene recesije 1929. godine."
- Mi ćemo nastaviti da insistiramo na subvencijama i olakšicama poput smanjenja cijene struje za deset posto za izvozno orjentisane firme, kazao je Botonjić. On je naveo formiranje zajedničke kompanije Krivaja 1884 između Ferimepxa i Krivaje najvećim privrednim uspjehom u ZDK tokom protekle godine.

- Ovaj ugovor znači spas za 2.000 radnika. Slijede, pokretanje integralnih proizvodnji u Natron Hayatu i ArcelorMittal Zenica, puštanje u rad Tvornice obuće Alpina Bromy u Tešnju. ZDK je i u 2008. godini zadržao vodeću poziciju u izvozu u odnosnu na ostale kantone. Imamo najveću pokrivenost izvoza uvozom koja se kreće se oko 75 posto, a zdržan je i trend povećanja zaposlenosti u prvih deset mjeseci godine, te je profunkcionisala Razvojna banka FBiH na ovom području, istakao je kao pozitivne primjere Botonjić.Prema ocjeni PK ZDK, gubitak vremena u jačanju elektroenergetskog sektora najveći je promašaj protekle godine.

- ZDK ima tri rudnika koji proizvode 34 posto uglja u FBiH i 24 posto proizvodnje energije FBiH. Gradnja dionice koridora Vc odvija se vrlo sporo, a ovom dinamikom trebaće nam 86 godina da ga završimo. Sporost u privatizaciji kombinata KTK Visoko, te prvi pad industrijske proizvodnje od rata naovamo, te refleksije svjetske ekonomske krize i to na automobilsku industriju, negativni su događaji protekle godine, kazao je Botonjić, koji je istakao da je ZDK, i pored pokretanja privrede i zapošljavanja, i dalje sa 641 KM neto plaće u prvih deset mjeseci pri dnu ljestvice zarada u FBiH.