10.1.09

Drama u Banlozima

Tridesetdevetogodišnji Smail B. pokušao je preksinoć u zeničkom prigradskom naselju Banlozi, aktivirati ručnu bombu i ubiti sebe i desetočlanu porodicu, ali su ga u tome spriječili zenički policajci, odgovorivši ga od tog čina, potvrđeno nam je u MUP-u ZDK.

U bivšem izbjegličkom kampu Babino polje, u kojem sada žive uglavnom porodice romske nacionalnosti, Smail B. oko 18,50 sati je, u vidno alkoholisanom stanju, počeo prijetiti da će raznijeti sebe, suprugu i devetero djece. Kao razlog je navodio lošu materijalnu situaciju, neimaštinu, te neuvjetan stambeni prostor, kao i neriješeno dugoročno stambeno pitanje.

Policija je pred barakom broj "7" zatekla Smaila, a njegovu porodicu i stanare susjednih baraka sa druge strane objekta.

- Držao je ručnu bombu sa izvađenim osiguračem i prijetio da će pustiti kašiku. Stavljao je bombu i u usta. Obavjestili smo tužioca, koji nas je ovlastio za dalje postupanje i pregovore da on preda bombu, ali na način na koji to neće ugroziti ni njega, ni porodicu, ni policiju, kazao nam je jedan od policajaca, aktera četrdesetminutnog pregovaranja.

Službenici Policijske stanice Centar i službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave Zenica su evakuisali stanare obližnjih objekata, te oko 19,30 uspjeli nagovoriti Smaila da vrati osigurač u bombu, te je odloži na obližnje parkirano vozilo. Cijela drama trajala je gotovo sat, po izuzetno hladnom vremenu, ali je, slijedeći instrukcije stručnih osoba iz policije, Burdalić na kraju uspio vratiti osigurač, prije nego je ostavio bombu.

Ubrzo je prebačenu policiju, te će najvjerovatnije biti osumnjičen za izazivanje opće opasnosti. MUP ZDK je saopćio da su policajci - pregovarači profesionalnim pristupom izbjegli teške posljedice po više osoba, te hrabro odgovorili postavljenim zahtjevima.