11.1.09

Biomedicina (2)


Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH je primila dopis Ministarstva obrazovanja Ze - do kantona i istražiti će slučaj "biomedicina" na zeničkom Univerzitetu, te o tome dostaviti svoje Mišljenje ministarstvu, saznaje "Dnevni avaz".
Ministrica obrazovanja ZDK Zdenka Merdžan uputila je krajem prošlog mjeseca dopis Agenciji, u kojem traži njihovo mišljenje o formiranju postdiplomskog studija na Univerzitetu Zenica iz oblasti biomedicine, na koji se već prijavilo desetine ljekara sa područja srednje Bosne.
UNZE nema nijedan od fakulteta koji su navedeni kao dodiplomski, nego samo Zdravstveni fakultet, čiji završenici očigledno ne mogu aplicirati. Na postdiplomski studij mogu aplicirati, i to za cifru dvostruko manju od one u Sarajevu, završenici Medicinskog, Farmaceutskog i Stomatološkog fakulteta.

- Agencija će istražiti iskustva u Evropskom prostoru visokog obrazovanja, iskustva u regionu, odredbe Okvirnog zakona o visokom obrazovanju i druge relevantne propise, navodi u svom odgovoru ministrici Merdžad direktor Agencije Nihad Fejzić, koji navodi da će "u narednom periodu Agencija poslati svoje mišljenje Ministarstvu".