3.1.09

Abakus

Načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović i direktor Službe za zapošljavanje ZDK Nihad Pašalić otvorili su "Abakus", prvu privatnu ustanovu za boravak djece školskog uzrasta u Zenici i ZDK.

Osnivačica i direktorica Emina Talić kazala je da ustanova upošljava profesore i nastavnike razredne nastave, psihologe i sociologe, kao rezultat ideje otprije četiri godine. Talić je svojim poslovnim planom osvojila prvo mjesto na takmičenju za najbolje poslovne planove Business Start-Up centra Zenica. Za djecu od šest do jedanaest godina osiguran je dnevni, večernji i noćni boravak, a djeca na raspolaganju imaju učionice, igraonice, spavaonicu, salu za tjelesne aktivnosti, trpezariju i sanitarni čvor. Cijeli projekat sa opremanjem prostorija koštao je oko 110 hiljada KM, a uz lična sredstva osnivača, dijelom je pomognut programom zapošljavanja Službe zapošljavanja ZDK.

- Nastavni planovi i programi postaju sve teži, a roditelji sve više zaposleni. U takvoj situaciji djeca slabe u učenju, iako imaju potencijala. "Abakus" je namijenjen upravo takvoj djeci, a preuzet će svu brigu o djetetu, uključujući i prijevoz djece od kuće do ustanove, ka školi i nazad.