9.8.08

NEVRIJEME

















Jako nevrijeme zahvatilo je Zenicu jučer oko 15,15 sati i trajalo je više od pola sata. Prema informacijama dobijenim od Seada Džanovića, prvog čovjeka Civilne zaštite ZDK, nevrijeme je oštetilo desetine krovova, isčupalo nekoliko stabala, te oštetilo parkirana vozila.
- Veliki platan je pao na zgradu Unicredit banke u Školskoj ulici, nekoliko stabala je palo na Bulevaru i blizu škole "Sead Škrgo", isčupani elektro - stub je pao preko regionalnog puta Zenica - Vitez, nekoliko kontejnera, ali i limova i crijepova sa krovova oštetilo je parkirana vozila u više dijelova grada, kazao je Džanović za naš list oko 16 sati, prikupljajući još informacije koje su pristizale iz svih dijelova gradskog područja Zenice.
U Ulici Armije BiH srušio se veći dio fasade, sa čak osam spratova zgrade, a dio fasade teško je oštetio vozila parkirana prekoputa zgrade, kod Doma "Preporoda". U Fakultetskoj ulici odneseno je nekoliko kompletnih krovova
Šire područje grada zasuo je i jak grad, a prigradski dijelovi općine ostali su bez električne energije. Prema podacima Civilne zaštite, Hitne pomoći i Urgentnog bloka Kantonalne bolnice Zenica nije bilo prijava o eventualno povrijeđenim Zeničanima. Nevrijeme je zahvatilo gradsko područje nakon izuzetno sunčanog dana, a u 15 sati, nekoliko minuta prije nevremena, gradski displej je pokazivao 34 stepena Celziusa. Već oko 16,20 vrijeme se vratilo "u normalu" i zasjalo je sunce.