3.8.08

Čelik, dan poslije

Nogometaši Čelika u veličanstvenom ambijentu pred 12.000 gledalaca na stadionu Bilino polje u subotu su savladali svog starog rivala, ekipu Sarajeva sa 3:1.


Ova derbi prvog kola donio je zaista odličnu partiju dva tima, koja iako je igrana u teškim uslovima uz pravi prolom oblaka i nevrijeme koje trajalo nekih dvije trećine susreta, je ponudila zaista dosta odličnih poteza, borbenošću, te četiri pogotka od kojih su dva bila prava mala umjetnička djela.

Zeničani u čijem sastavu se našlo čak sedam debitanata sasvim su zasluženo slavili jer su bili puno bolji takmac, ali je i bordo tim imao svoje šanse. Nakon furioznih prvih 20-tak minuta susreta u kojim je Čelik propustio nekoliko stopostotnih prilika preko Hadžića u 11 kada je izašao sam pred Alaima, Purića u 12. i 14.minuti, uslijedila je kazna. Mladi Haris Handžić iz slobodnjaka sa nekih 25 metara skinuo je paučinu na mjestu gdje se spajaju lijeva stativa i prečka, te donio prednost svom timu. Uslijedili su novi naleti crveno-crnih te prilike Šabića u 41. i Hasanovića dvije minute kasnije, a onda u trećoj minuti sudijske nadoknade kapiten Šabić je iz slobodnog udarca sa 18 metara pogodio donji lijevi ugao Alaimovog gola i poravnao.


U nastavku domaći su ubacili u brzinu više te su stalno pritiskali odbranu Sarajeva i prijetili preko raspoloženih Kapetana, Hadžića, Purića i Šabića. Naposlijetku takva igra se isplatila pred kraj susreta. Prvo je Mladen Jurčević napravio majstoriju, uštopao loptu prsima, i spustio je sebi a onda «suhim listom» sa 30-ak metara poslao loptu pod samu prečku. Ovaj eurogol zasigurno je jedan od najljepših na Bilinom polju od njegovog otvaranja 1972.godine do danas. Tačku na «i» stavio je najbolji pojedinac susreta Armin Kapetan koji je odlično reagovao u 85.minuti na ubačaj Hadžića i sa šest metara matirao Alaima.

Osim odlične utakmice za što su zaslužni igrači oba tima, navijači Čelika na dupke punoj južnoj tribini i Sarajeva na sjevernoj tribini (oko hiljadu navijača bordo tima je bilo u Zenici) zabavljali su se na svoj način. Na prolom oblaka i veoma jaki pljusak svi odreda su reagovali tako da su skinuli se goli do pasa i tako navijali, što je pozdravljeno od ostalih prisutnih na stadionu.



Robijaši su prije početka susreta odali počast nedavno preminulom nekadašnjem federalnom premijeru, ali i velikom zaljubljeniku u sport, te bivšem predsjedniku NK Čelik, prof.dr.Ahmetu Hadžipašiću. Uz treansparente «Ahmet Hadžipašić 1952 – 2008» i Pali ste u san, ali ne i u zaborav!!!», te veliku fotografiju Hadžipašića, predstavnici UG prijatelja, navijača NK Čelik položili su cvijeće ispred južne tribine, a onda nakon minute šutnje, robijaši na jugu su napravili veliku bakljadu u kojoj su koristili 56 baklji koliko je imao prof.Hadžipašić godina kada je preminuo.


Šener Bajramović, špef stručnog štaba Sarajeva:»Bio je pravi derbi. Međutim mi smo pogriješili u dva navrata i dobili golove i to je odlučilo. Momci su se strvarno borili, međutim mnogo smo i griješili pogotovo na početku i na kraju utakmice. Dva-tri puta smo čak ubacivali loptu u vlastiti šesnaesterac i stvorili paniku. Čestitam Čeliku na pobjedi».

Ivo Ištuk, šef struke Čelika:»Zahvalio bih se robijašima, navijačima, cijeloj Zenici koja uvijek napravi jedan ovakav spektakl. Ovakav ambijent motiviše igrače i mislim da su nam navijači puno pomogli. U momentu kada smo gubili 0:1 bodrenje sa tribina je vratilo ekipu, dalo snagu i na kraju smo pobijedili. Drago mi je zbog toga jer je otvaranje sezone uvijek mač s dvije oštrice, pogotovo ako ovako napravite dostarezova u prelaznom roku, dosta podmladite ekipu i pružite šansu mlađim igračima. Drago mi jew da je ta prva utakmica pokazala da smo na dobrom putu da uradimo ono što smo zacrtali».


Stadion: Bilino polje. Gledaaca: 12.000. Glavni sudija: Dejan Radiša (Banja Luka) 7,5. Pomoćnici: Tihomir Sučić (Livno) i Branko Šipka (Prijedor). Strijelci: 0:1 Handžić (38.), 1:1 Šabić (45.), 2:1 Jurčević (82.), 3:1 Kapetan (85.). Žuti kartoni: Moranjkić, Jurčević i Kapetan – Čelik, a Dudo, Suljević i Handžić – Sarajevo.

ČELIK: Tripić, Hasanović , Zahirović , Jurčević , Purić , Hadžić , Šabić (od 88. Gafurović ), Čolić , Moranjkić (od 78.min. Mudreša ), Kapetan , Osmanović (od 31.min.Salčinović ). Trener: Ivo Ištuk.

SARAJEVO: Alaim , Doći , Nikitović , Suljević (od 88.min. Dokaza ), Mohar , Dudo , Duro , Muminović (od 63.min. Džakmić ), Hiroš , Handžić , Raščić . Trener: Šener Bajramović.


«Utakmica u Zenici je bila izuzetna, bila je ravna mečevima Lige šampiona. Ja sam oduševljen, nadasve oduševljen sam publikom, ali ne smijemo zanemariti da publika dobija impuls od igrača na terenu. Sve je bilo u jednom evropskom svjetlu, evropskom nivou», prokomentarisao je nakon derbi susreta prvog kola Premijer lige BiH između Čelika i Sarajeva na Bilinom polju selektor nogometne selekcije Bosne i Hercegovine Miroslav Ćiro Blažević.
Popularni Ćiro u subotu je nakon što je odgledao susret između Željezničara i Slobode na Grbavici, stigao i u Zenicu, gdje je dočekan sa ovacijama navijača na tribinama. Podosta vremena mu je trebalo da dođe do svečane lože u kojoj je pratio meč u društvu sa potpredsjednikom i sekretarom N/FS BiH Sulejmanom Čolakovićem i Munibom Ušanovićem, te članom Izvršnog odbora N/FS BiH Hamdijom Abdićem – Tigrom, ali i nakon toga pređe put od svečane lože do restorana na Bilinom polju gdje je kasnije bilo tzv. treće poluvrijeme.
Veliki broj prisutnih molio je «trenera svih trenera» za fotografiranje, a Blažević je strpljivo pozdravljao se sa svima i uz smješak na licu slikao se.
Na pitanje da li u dva derbi meča prvog kola Premijer lige BiH koja je pogledao ima zanimljivih igrača za reprezentaciju Ćiro je odgovorio:» Ima Boga mi igrača za reprezentaciju. I to me veseli. Ovo što sam vidio u Zenici je prilično ohrabrujuće za jednog izbornika. Ono što sam priželjkivao da u našoj ligi nađem stanovite reprezentativce i danas sam otkrio ih nekoliko».
Obzirom na ovacije koje je doživio od zeničke publike u subortu, pitali smo ga da li to isto očekuje i 20.augusta kada naš nnacionalni na Bilinom polju tim igra prijateljski susret sa Bugarskom. Odgovorio je kako je, isuviše iskusan trener da zna da o tome mnogo toga ovisi...
«Prije svega to ovisi o rezultatu, ali ne možda toliko o rezultatu koliko o načinu na koji moji igraći će morati prići utakmici. To mora biti onako kako je to Čelik danas počeo sa Sarajevom. Iako istini za volju Sarajevo je doživjelo jedan konforan poraz od 3:1. Reklo bi se kako je Čelik totalno dominirao, ali i oni su imali svoj period međutim Zeničani su zasluženo pobjedili».


Želju domaćih navijača da upišu prvu pobjedu najbolje ilustruje potez prošlogodišnjeg najboljeg strijelca Emira Hadžića, koji je ostao na terenu do kraja utakmice, da bi noć proveo u Kantonalnoj bolnici Zenica.
- Nakon onog starta sredinom drugog poluvremena, u kojem sam se našao u sendviču između dva igrača Sarajeva, naš mi je ljekar preporučio da zbog udarca u glavu ne nastavljam utakmicu.
Međutim, nisam želio izaći, ali sam nakon utakmice otišao u bolnicu i napravio CT-snimak glave. Snimak je korektan, ali su me ljekari odlučili preko noći zadržati u bolnici, tako da sam tek prije nekoliko sati napustio bolnicu- kazao nam je Hadžić, koji je i jučer osjećao bolove u glavi.
Trener Ištuk zahvalio se na podršci Robijašima, koji su napravili veličanstven ambijent, u kojem je bilo milina igrati.
On je istakao dobru igru cijelog tima, a pogotovo novajlija, od kojih su njih čak sedamorica u subotu dobili priliku da se predstave.
Tako su svoj prvi premijerligaški nastup upisali golman Tripić, Purić, Kapetan, Čolić, Osmanović i u drugom poluvremenu Mudriša, a cijelu utakmicu na terenu proveo je i najmlađi član Čelika ove sezone, junior Adnan Zahirović (rođen 23.03.1990. godine). Zahirović je u svom prvom seniorskom nastupu, prije svega zbog iskazane hrabrosti i smirenosti, zeničke navijače podsjetio na legendarnog Jasmina Hajduka.

Ukupnim ambijentom i igrom na derbiju bio je impresioniran i selektor Miroslav Ćiro Blažević, koji je utakmicu ocijenio dostojnom i Lige prvaka.
- Navijači su napravili veličanstven ambijent, ali su za svoje fenomenalno navijanje dobijali i inicijativu sa terena.
Bila je ovo puno kvalitetnija utakmica nego ona u Sarajevu između Želje i Slobode, a ja bih želio da moji igrači u reprezentaciji primjene recept po kojem igra Čelika- kazao je Ćiro, koji je dodao da je vidio i sve ono što je očekivao od bh. nogometa i da su sudije na obje utakmice korektno i pošteno odradili posao.
fotosi: Eni News, Jasmin Hadžić (Dnevni avaz), Supersonic (ZenicaBlog Forum)