6.6.08

Vranduk, brana



Općinski odbor stranke "Zeleni BiH" Zenica jučer je, još jednom, javno izrazio neslaganje s najavljenom izgradnjom hidrocentrale "Vranduk", ukazujući da bi se stvaranjem bilo kakve, pa i manje akumulacije promijenila mikro-klima područja, što može imati nesagledive posljedice za tvrđavu Vranduk.
Prema usaglašenim projektima, brana i akumulacija HE biće prije, a turbina HE nakon tunela i srednjevjekovnog grada Vranduk, pa "Zeleni" smatraju da će velike količine vode sa jedne, te pretvaranje dijela vodotoka u "močvarno tlo" s druge strane, promjeniti mikro-klimu.
- Umjesto hidroelektrane, naselje uz tvrđavu Vranduk treba proglasiti etno selom, tvrde "Zeleni", koji nadležne podsjećaju da se električna energija može proizvoditi uz pomoć vjetroelektrana. Oni su predsjedavajućeg Općinskog vijeća (OV) Zenica Milenka Karovića pozvali da u roku od trideset dana zakaže vanrednu sjednicu OV na kojoj bi bila razmatrana zabrana izgradnje HE "Vranduk", a vijećnike OV Zenica su pozvali da "slijede primjer vijećnika Goražda, koji su zabranili izgradnju HE na Drini".
- U protivnom, zahtijevamo da se raspiše referendum na cijelom području općine Zenica, te da se građani izjasne žele li branu i elektranu ispod srednjevjekovnog grada Vranduka, kažu "Zeleni".