6.6.08

Igra plakanja




Uokviru glavnog takmičarskog programa sedmog Festivala bh. drame u Bosanskom narodnom pozorištu (BNP) u Zenici, preksinoć je izvedena predstava "Igra plakanja“, prema tekstu Almira Imširevića i u režiji Gorčina Stojanovića, u izvedbi ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo. Pred zeničkom festivalskom publikom su je izveli Izudin Bajrović, Ejla Bavčić, Ermin Sijamija i Višnja Bakalar.
- Predstava je po svemu specifična, jer je nakon svake igre kao da je prvi put igramo, svaki put se nešto novo s njom otvara. Predstava ne može biti dosadna, a ponajbliže je sloganu Festivala, jer je ona "samo igra". Kao da ti se cijeli život desi u sat vremena, iz scene u scenu, a ja volim reći da ona provocira i glumca, ali i gledaoca, jer otkrivaš da si to "negdje nešto vidio, ali ne znaš gdje i kad...", kazala je nakon predstave glumica Ejla Bavčić.
Moderator okruglih stolova i press konferencija u toku Festivala, kritičar Dževdet Tuzlić kazao je za "Igru plakanja" da "ona na veoma specifičan način opservira ljudsku sudbinu i plete priču oko nečeg što je suštini banalno - baš slično kao prethodne noći, u predstavi Muholovac".
- Možda je baš dragocjenost bh. savremene drame da ima vrlo malo ovakvih predstava, te da je svaka vrijedna za sebe, na svoj posebni način, kazao je Tuzlić.