9.6.08

Tuzlanska Tvrđava




Teatar Kabare iz Tuzle izveo je drugu "Tvrđavu" Meše Selimovića, nakon verzije teatra iz Kruševca, Srbija. Predstava je opet rađena po dramatizaciji Nebojše Bradića, ali u režiji Vlade Keroševića.
- Meša je vječita moja i inspiracija teatra - htio sam napraviti dijalog, umjetnosti književnog stvaralaštva i umjetnosti teatra, vodeći računa da teatar ne izda roman, koji je izvorni. Ovaj roman je omaž, autobiografska storija Meše Selimovića, ali je istovremeno i pun aktuelnosti koja se tiće svih nas, pogotovo nas koji želimo da slobodno pričamo, ovo djelo je borba za ljudsko pravo da se živi po vlastitom izboru i slobodi govora. Nadam se da smo uspjeli to približiti publici, kazao nam je je nakon predstave reditelj Kerošević.
Student treće godine Akademije scenskih umjetnosti u Tuzli Haris Mrkonja, u Keroševićevoj postavci glumi Ahmeta Šabu, a nakon prvog pojavljivanja u Zenici, kaže da je uvjeren da je to bila "ponajbolja izvedba "Tvrđave" u ovom sastavu. - Već sutra (jučer, subota) smo u Jajcu sa ovom predstavom, a ja imam osjećaj da je svaka izvedba sve bolja. Prijem predstave i nas u Zenici je bio odličan. Festivalsko okruženje je dobro, kaže Mrkonja. Uz Mrkonju, u prestavi nastupaju Ana Mia Milić, Vlado Kerošević, Damir Mahmutović, Damir Altumbabić, Sabit Sejdinović, Dragan Pirić, Šaban Mujkanović i drugi.