14.6.08

TRG RUDARA-TRI PONUDE


Tri od pet kompanija, koje su izuzele tendersku dokumentaciju, predalo je ove sedmice ponude i idejna rješenja za gradnju poslovno - trgovačkog centra na lokalitetu Trga rudara u centru zenice, potvrdila je za "Dnevni avaz" Semira Karić, pomoćnik načelnika i šef općinske službe za prostorno uređenje i urbanizam Zenice.
- Ponude su dostavile kompanije Ans Drive Sarajevo, NBI Ćurić Žepče i Terra Inžinjering iz Turske. Podkomisija za idejna rješenja razmatra idejna rješenja, nakon čega će donijeti odluku jesu li rješenja zadovoljila uslove tendera. Njihov stav treba usvojiti Vijeće Općine, nakon čega slijedi drugi krug, a to je otvaranje ponude i cijena, koja je jedini kriterij u drugom krugu, kaže Karić.
Nakon što je još u novembru prošle godine Vijeće općine Zenica odobrilo raspisivanje javnog konkursa za prodaju građevinskog zemljišta na Trgu rudara u Zenici, administracija Općine Zenica je objavila tender za gradnju na Trgu rudara, nesporno najatraktivnijoj slobodnoj lokaciji u centru Zenice. Lokalitet ima ukupnu površinu od 7.663 kvadratnih metara, na kojem će biti sagrađeni poslovni šoping - centar korisne površine od 25.000 do 40.000 kvadratnih metara. Trg rudara je neizgrađeni prostor u centru Zenice, između zgrada Općine, MUP-a i PU Zenica, hotela "Rudar" i uprave Rudnika, te kompleksa Univerziteta Zenica, a omeđen je glavnim gradskim ulicama, te regionalnim putem za Vitez i Travnik.
Zaključkom vijeća određena je i početna cijena za cijelu lokaciju 2, 3 miliona KM plus obavezu i plaćanja rente i naknade po osnovu uređenja gradskog građevinskog zemljišta (UGZ), što ukupnu minimalnu cijenu podiže na, najmanje tri miliona KM.