25.6.08

Rektorska konferencija u Zenici

Rektorska konferencija BiH, koja je svoj sastanak održala jučer u Zenici, pozvala je nadležne na državnom nivou da konačno riješe problem finansiranja visokog obrazovanja, po principima zapadnih i država Evropske unije. Rektori i njihovi saradnici sa univerziteta u Banjoj Luci, Mostaru, Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Bihaću, Tuzli i Zenici raspravljali su o lošoj upisnoj politici, te dostizanju evropskih standarda do 2010. godine, kao i obavezama visokog obrazovanja u svijetlu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) Evropskoj uniji.
- Upisna politika je pogubna. Konstatovali smo da će ove godine biti upisano između 120 i 140 hiljada studenata na sve fakultete u BiH, od čega će samo deset posto biti na tzehničke fakultete. S druge strane, fakultetima se nameću neki drugi standardi. Utvrdili smo da je, recimo, gotovo petnaest hiljada studenata trenutno na prvoj godini Pravnih fakulteta u državi. A mi imamo četiri doktora nauka, profesora Rimskog prava, obaveznog na toj godini. Koliko je onda moguće da se ispoštuju propisi predviđeni Bolonjskim sporazumom, kazao je jučer novinarima predsjednik Rektorske konferencije dr. Džemo Tufekčić, rektor Univerziteta Tuzla.
Rektori su istakli da je "problem cjelokupnog finansiranja državnih univerziteta u BiH težak kao dva kilometra koridora Vc", pa ne stoje opaske da je nemoguće iznaći sredstva. - Bez budućih generacija, inžinjera, stručnjaka i profesora, neće biti ni puteva, poručili su rektori bh. univerziteta.