11.6.08

Putevi pod upitnikom?

Gradnja četrnaest putnih pravaca i projekata na području Zenice zaustavljena je, nakon žalbe kompanije "Almy transport", koja je jučer upućena Uredu za žalbe u federalnom Ministarstvu prometa. Ukupan posao, "teži" od 2, 4 miliona KM, uokviru tendera dobile su druge prijavljene firme, a u "Almyju" tvrde da nije sporno da oni ne ispunjavaju uvjete tendera, ali da je isti slučaj i sa ostalim, koji su "prošli".
- Općina insistira na uvjetu zaposlenog diplomiranog inžinjera građevinarstva, koga u vrijeme apliciranja zaista nismo imali. Međutim, jedino je Zenica u ZDK tražila to zvanje, nisu ga imali ni drugi, za što posjedujemo dokaze, a nama nije priznat inžinjer cestovnog saobraćaja, koji projektuje upravo ono što je traženo tenderom, tvrdi Besim Begić, direktor "Almy transporta". On tvrdi da "Almy" posjeduje dokaze da firme koje su dobile posao nemaju plaćene doprinose državi, nego "sporazume o plaćanju" starije od tri mjeseca, kako propisuje zakon, da pojedine članice konzorcija koji su dobili posao nemaju ispunjene uvjete, a da su neke od firmi dostavile samo vlastito uvjerenje i spisak radnika, umjesto ovjerene potvrde Fonda PIO o prijavljenim radnicima.
- Nije naš posao da polemiziramo preko novina. Žalbu "Almyja" smo proslijedili danas (jučer, utorak) u Sarajevo i očekujemo brz odgovor Ureda. Nadam se da će odgovor stići za desetak dana. Uvjereni smo da nam neće proteći građevinska sezona, jer smo lani imali kašnjenja zbog nečijeg inata. Uvjeravam vas da je sva dokumentacija pobjednika u četrnaeest poslova ispravna i da će to isto utvrditi i drugostepeni organ, tvrdi direktor Javnog preduzeća za prostorno planiranje i uređenje grada Zenice Emir Korlat, dodajući "da se nada da nečija sujeta neće ugroziti ovogodišnja kapitalna ulaganja".