11.6.08

Lajčak u Zenici

foto: J. Hadžić, http://www.dnevniavaz.ba/


Visoki predstavnik i specijalni izaslanik EU za BiH Miroslav Lajčak jučer poslijepodne je razgovarao uokviru kampanje "Reci" sa građanima Zenice, koji su se okupili u neuobičajeno velikom broju za skupove ovakve vrste. Debatu u Zenici organizovala je ustanova za zaštitu ljudskih prava 'Independent' Zenica i Centar za promociju civilnog društva iz Sarajeva, uz pomoć OHR-a.
- Moj ured je pravio anketu o podršci javnog mnijenja, a njene najnovije rezultate sam maloprije dobio. Rezultati posljednjeg istraživanja pokazuju da je ta podrška još jača nego prethodnih mjeseci, 85 posto građana BiH podržava evropske integracije i taj podatak je vrlo ohrabrujući. Ovaj podatak predstavlja obavezu za političke lidere ove zemlje. U Zenicu sam stigao direktno sa Jahorine, sa sastanka Vijeća ministara. Tamo smo govorili kako da se ispune obaveze vezane za Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji, te o odgovornosti lidera, kazao je Lajčak na početku svog obraćanja Zeničanima.
Lajčak je prisutnim na tribini otkrio i pojedinačne procente, kazavši da je posljednja analiza OHR-a "otkrila" da Bošnjaci najviše podržavaju Sporazum, 89 posto, a slijede ih Hrvati sa 86, te Srbi sa 82 posto onih koji žele pridruživanje EU.
- Ako nešto želi osamdeset pet posto građana ove zemlje, to mora biti glavna obaveza tih lidera. Dobro je da imamo pozitivnu atmosferu, a diskusijama sa građanima želimo da svi sve shvate, koliko pridruživanje EU donosi, koliko odnosi, šta svi mi moramo uraditi i šta će biti rezultat toga. Lista prioriteta građana u BiH je isti, bili oni u RS, Federaciji, na sjeveru, jugu, istoku, zapadu. Najveći problem su, redom, nezaposlenost, prava na radnom mjestu i uopće pitanja vezana za radno mjesto. na drugom mjestu su korupcija i kriminal, koji su i dalje jako prisutni, a treći je obrazovanje, asimilacija, dvije škole pod jednim krovom, te neusklađenost obrazovnog sistema sa stvarnim potrebama ovog društva, na tržištu rada, kazao je Lajčak odgovarajući na pitanja prisutnih.

Prije razgovora sa Zeničanima, Lajčak se nakratko susreo sa novinarima, uz nepotrebno velike mjere osiguranja. Slučaj je htio da je za mjesto kratko brifinga odabrana Sala za vjenčanja Općine, pa su se novinari šalili da će "visoki predstavnik vjerovatno objaviti proširenje svojih ovlasti i na ovu oblast".