10.6.08

Proizvođači mlijeka







Proizvođači mlijeka sa područja Federacije odlučili su jučer u Zenici da formiraju Asocijaciju, koja je na svom inicijativnom okupljanju donijela niz radikalnih odluka. Inicijativni odbor je na jučerašnjem zasjedanju u Zenici zatražio od Vlade FBiH i prerađivača mlijeka u BiH da do 23. juna povećaju poticaje i otkupne cijene mlijeka, jednoglasno odbijajući odluku Asocijacije prerađivača mlijeka BiH, koja je prošle sedmice u Banjoj Luci odlučila da od proizvođača zahtjeva smanjenje otkupne cijene sa 57 na 51 fening po litru. U protivnom, od 23. juna će se obustaviti svaki kontakt i prodaja proizvedenog mlijeka.
- Tražimo da se otkupna cijena poveća na 70 feninga, a ne smanjuje, te da Vlada ne provede i za nastavak godine svoju namjeru da poticaje koji su iznosili 20, smanji na 14 feninga, kaže predsjednik Inicijativnog odbora Smajil Hadžalić iz Cazina. Kako tvrdi Mehmed Nikšić iz Zadruge Tarčin, cijene repromaterijala i sjetve uvećane su za 70 posto, gorivo i mazivo još više, a mlijekarima koji proizvode do dva miliona litara godišnje biće isplativije da petnaest dana proljevaju mlijeko, nego ga prodaju godinu dana po sniženim cijenama.
- U maloprodajnoj cijeni mlijeka bh. proizvođači učestvuju sa 40 posto, prije rata je to bilo 55 do 60, a na Zapadu je sada 70 do 80 posto. Mljekare kupe kajmak i od nas i od kupaca. Upozoravamo bh. javnost da se iza tobožnje brige zbog smanjenja kupnje ne kriju dobre namjere, jer će građani kupovati mlijeko po istim ili većim cijenama, kaže Sead Jeleč, sekretar Asocijacije poljoprivrednika BiH.
Kako istiću mljekari sa jučerašnjeg skupa, maloprodajne cijene mlijeka su u posljednjoj godini skočile od 50 do 150 posto, a premije i naknade proizvođačima su smanjenje ili ostale na prošlogodišnjem nivou. - Vlada FBiH nije do danas (ponedjeljak) isplatila 1 KM podrške za mlijeko koje smo prodali 1. januara. Mi kreditiramo vladu, već šest mjeseci, kaže Ahmet Brkić iz Zenice.