10.6.08

Festival, kraj




Sedmi festival bh.drame okončan je u nedjelju uvečer uručivanjem festivalskih nagrada. Apsolutni pobjednik je predstava "Ćeif" Beogradskog dramskog pozorišta sa tri nagrade, a za Beograđane nagrade je "pokupio" Nebojša Bradić, po čijoj adaptaciji su izvedene čak dvije "Tvrđave" Meše Selimovića, u izvedbama pozorišta iz Kruševca (Srbija) i Tuzle. - Nacionalni teatar ne može biti bez nacionalne drame, bez domaćih tekstova, kazao je zatvarajući Festival Nedžad Fejzić, direktor Festivala i BNP-a Zenica.
Na kratkoj i skromnoj ceremoniji četveročlani žiri i direktor Festivala uručili su najboljim nagrade, a u ime nagrađenih obratili su se Nebojša Bradić, Žan Marolt i Ante Vican. Marolt je u svom stilu, umjesto govora nasmijao publiku sa nekoliko viceva, dok je Bradić još jednom istakao zahvalnost gostiju iz Kruševca i Beograda, koji su oduševljeni festivalskom atmosferom i gostoprimstvom Zeničana.
Među desetak nagrada, posebno emotivnom činila se dodjela nagrade za životno djelo, doajenu glumišta Anti Vicanu. - Iz Hrvatske sam došao u Mostar da odradim četiri godine stipendije. Tu sam ostao i znao sam da ću tu i da ostarim. Oženio se, dobio djecu, ukopao roditelje. Mostar bilježi moje vjenčanje sa kazalištem. Priznanje nosim svojim kolegama, izvrsnim glumcima. Hvala Zenice, zjenice oka moga, kazao je na kraju ceremonije Vican.
FOTO: J. HADŽIĆ www.dnevniavaz.ba