23.6.08

Priznali pljačku


Dvadesettrogodišnji Vernes Girotić i šest godina stariji Ajdin Nadžak, obojica iz Kovanića kod Zenice, priznali su razbojništvo počinjeno 28. aprila nekoliko kilometara od Žepča, kada su, naoružani puškomitraljezom, opljačkali benzinsku pumpu "Čago petrol" u Begovom hanu. Razbojnici su na pumpu došli sa maskama na glavama, vozeći bicikle, da bi ubrzo pokupili plijen, te pobjegli "golfom" jednog od uposlenika.
Kantonalno tužilaštvo ZDK je podiglo optužnicu zbog razbojništva, a za Nadžaka i za nedozvoljeno držanje oružja. U njegovoj kući je, uz puškomitraljez korišten u razbojništvu, pronađen još jedan, za kojeg je optuženi rekao da "su ga ponijeli, ali ostavili zbog toga što je bio pretežak".
Kako saznaje "Dnevni avaz", pljačkaši su "pali" nakon što je jedan od njih, uzevši ključeve od radnika pumpe, ne pitavši o kojem se vozilu sa parkinga radi, prišao "golfu", što je policiju nagnalo na pomisao da se razbojnici i radnici na pumpi poznaju. Daljom istragom utvrđeno je da se jedan bivši radnik pumpe, prije nekoliko mjeseci, hvalio da ima puškomitraljez kod kuće, te da "ne zna kako da ga se riješi".
Ubrzo je pretresena kuća jednog od osumnjičenih, Nadžaka, u kojoj je nađen puškomitraljez M-53, municija, 40 dopuna za "ultru" BH telecoma i 10-ultra kartica HT Eroneta, te 9.100 KM u raznim apoenima. Nadžak je ubrzo pronađen i uhapšen, te je priznao pljačku, da bi potom bio uhapšen i Girotić, koji je takođe ubrzo priznao razbojništvo i pljačku. Kod njega je pronađena crna maska, 49, 50 KM, ukradenih od jednog radnika pumpe, kao i telefon "Sony Ericsson", koji je takođe otuđen na pumpi.
Nakon priznanja sudu, neće se ići na sporazum sa Tužilaštvom, nego će presuda biti izrečena tokom redovnog sudskog postupka, u narednim danima.