19.6.08

Presuda

Pred vijećem Kantonalnog suda u Zenici jučer je Muvehida Trako, poznatijoj među Kakanjcima po nadimku "Meda" osuđena na tri godine zatvora po optužnici Kantonalnog tužilaštva ZDK zbog krivičnog djela navođenja na prostituciju. Nakon što se u januaru izjasnila da nije kriva, suđenje je održano na procesu koji je bio zatvoren za javnost radi zaštite žrtve i svjedoka procesa.
Prema navodima optužnice, Trako je tokom 2006. godine podvodila jednu maloljetnicu slabijeg imovinskog stanja sa područja Kaknja, dogovarajući sa zainteresovanim klijentima pružanje seksualnih usluga od maloljetnica, koje je potom odvodila u hotel "Premium" Kakanj i objekat "Vila" u istom gradu, nakon čega je i naplaćivala te "usluge" od više osoba.
Nakon što je odbrana optužene odbacila mogućnost prihvatanja Sporazuma sa Tužilaštvom ZDK, za zatvorsku kaznu od dvije godine za priznanje djela, Trakin advokat Danilo Stijović jučer je potvrdio da će "upotrijebiti sve zakonske mogućnosti da obori presudu Kantonalnog suda".
- Cijeli tok procesa sudu ukazujemo na dokaze da su krivci druge osobe. U svjedočenju oštećene imenom i prezimenom se navodi ime privatnika koji je silovao, te zlostavljao, navode se imena dvojice visokih političara, jednog u Zenici, drugog u Sarajevu, koji su svjesno "koristili usluge", pa čak i plaćali drugima da budu sa tom djevojčicom. Sud i Tužilaštvo nisu htjeli prihvatiti da se oni saslušaju kao svjedoci, a kamoli da ih se optuži. Ako se prihvata iskaz djevojčice da je optužena podvodila, onda bi u zatvoru trebala biti još najmanje četiri visokopozicionirana čovjeka iz Kaknja, Zenice i Sarajeva. Tužilaštvo zna da je policija ispitivala te zvaničnike, ali se krivica i drakonska kazna svalila na ženu koja je svima nebitna, kazao je Stijović, koji je najavio da će, ako bude potrebno, objelodaniti i imena koja su sada predmet u krivičnom slučaju, onog trena kad to bude moguće, pozivajući Tužilaštvo i Sud "da kazne prave krivce".