19.6.08

Konferencija



Ambasador Holandije u Bosni i Hercegovini Karel Voskuler (Vosskuehler) jučer se obratio učesnicima prve Biznis razvojne konferencije Zenice (Biznis development conference), predstavivši pozitivne i negativne strane ulaganja i pokretanja biznisa u BiH, pozvavši učesnike konferencije da zajedno rade na otklanjanju prepreka.
- BiH je zemlja visokokvalificiranih radnika, sa radnom snagom koja ima potencijale i izuzetnu motiviranost, investitori, kako strani, tako i domaći to prepoznaju. Međutim, dužina procedure za registraciju i početak rada je nedopustiva. Postoji više nivoa upletene vlasti, regulative koja se preklapa i koja je nejasna. BIh je vrlo loše, na 105. mjestu rangirana u izvještaju Svjetske banke. Za registraciju firme treba 54 dana, te 30 posto prosječnog dohotka po glavi stanovnika. Za početak rada čak 467 dana, odnosno 790, 3 posto dohotka "per kapita", odnosno po glavi stanovnika. Srbija je na 86., Makedonija na 75., Slovenija na 55. mjestu. Tu dolazimo do najaktuelnije teme, uključenja u projekat SAA, pridruživanja Evropskoj uniji. BiH dolazi na vrata tržišta od 500 miliona stanovnika. Investitori neće čekati, oni traže odmah ulaganje da pomognu bh. ekonomiji da izdrži pritisak otvaranja novog tržišta i novih propisa. Inače, odlaze odavdje i traže da investiraju negdje drugdje, kazao je Voskuler.
Učesnicima dvodnevne konferencije obratili su se zenički načelnik Husejin Smajlović, predstavnici holandske i američke razvojne agencije, vladinog i nevladinog sektora. Prezentiran je projekat "Zenica - poduzetnički grad", te inicijative poduzetnika BiH, mreže inkubatora, multimedijalni vodiči za privrednike, te projekti EU za predpristupne fondove.
O stanju poduzetništva u BiH prvog dana konferencije govorili su predstavnici UNDP-a, a predstavljeni su i projekti Vlade Federacije i Vlade ZDK kojima se potiče poduzetništvo i privreda.