30.6.08

Metalno mora vratiti Sokolovića na posao

Zeničanin Emir Sokolović, u književnim krugovima poznat kao jedan od najcjenjenijih bh. autora u književnim krugovima susjednih država, dobio je sudski spor protiv svoje bivše firme "Metalno" Zenica, u kojoj je bio zaposlen do 2005. godine.
Direktor zeničke kompanije "Metalno" Semiz Šišić uručio je otkaz uposleniku ove kompanije Emiru Sokoloviću jer - nije htio primiti plaću! Da slučaj bude čudniji, direktor je ovakav Sokolovićev gest prozvao "teškim prijestupom radne discipline".
Sokolović je angažovao advokata i tri godine poslije dobio "crno na bijelo" da ga "Metalno" vrati na posao, te mu isplati 24.195 KM sa kamatama, pod prijetnjom prinudnog izvršenja. Iako prvostepena presuda Općinskog suda u Zenici još nije postala pravosnažna, iz "Metalnog" su Sokolovićevog advokata obavjestili da se neće žaliti, te ga pozvali da se vrati na posao.
Sokolović nije htio da primi platu bez platne liste i obračuna zarađenog, što je direktor u otkazu nazvao "provokacijom bez ikakvog valjanog razloga", uz bojazan da "ako bi se primjerom Sokolovića ponijeli i ostali zaposlenici, očito je da bi po poslodavca nastupile ogromne nepopravljive štetne posljedice".
- Direktor je bio u pravu, jer moj postupak je mogao ugroziti proces pljačke firme kroz izvršenu privatizaciju, pa su odlučili da mene maknu, da bi završili posao, kaže Sokolović.