30.6.08

Kazniona

Izdavačka kuća "Vrijeme" iz Zenice objavila je knjigu "Kazniona - knjiga o zeničkom zatvoru", potvrdio je za "Dnevni avaz" prvi čovjek IK "Vrijeme" Muamer Spahić.
- Po prvi put u 120 godina postojanja zeničke kaznione zatvorske vlasti skinule su pečate i oznake službenih tajni sa svojih dokumenata. Kompletan arhiv otvoren je autorima ove knjige koji su u njemu otkrili fascinantne priče i fotografije koje su godinama bile nedostupne javnosti. Knjiga na tri načina pripovjeda o zatvoru. Priložena je precizna hronologija dešavanja, od izgradnje do danas, bazirana na dostupnoj dokumentaciji. Kao posebnu zbirku pripovjetki moguće je čitati priče iz Kaznione koje su prikupljene iz različitih izvora, a tu su i ispovjesti, sjećanja i svjedočenja bivših osuđenika. Sva tri načina pripovjedanja na stranicama su složena zajedno, kako bi čitalac što lakše pratio uzbudljivu priču, kazao nam je Spahić.
"Kazniona" sadrži i preko 250 fotografija, crteža i dokumenata. Autori teksta su Salih Jalimam, Slavko Marić i Rafet Spahić. Autor fotografija je Dejan Vekić, koncepta Muamer Spahić i Selvedin Avdić, a knjigu je likovno-grafički oblikovao Kenan Zekić.