9.6.08

Gusari


Nekoliko vozača kamiona i autoprijevoznika proteklih dana suočilo se sa najnovijim primjerom modernog "gusarstva" u obliku lažnih "inspektora", koji zaustavljaju prevoznike, uglavnom iz privatnih preduzeća, uzimajući im novac, saznaje "Dnevni avaz".
Jedan od prijevoznika iz Zenice, čiji identitet je poznat redakciji našeg lista, priznao je da su i njegovi kamioni bili žrtve "inspektora", koji su "kopirali" izgled i identitet pravih inspektora iz Srednjebosanskog kantona, te zloupotrijebivši žurbu i naivnost vozača, već inkasirali na stotine, možda i hiljade KM, uglavnom na potezu "spajanja" dva kantona, Srednjevbosanskog i Zeničko - dobojskog, na magistralnom putu M5.
- Nedavno su inspektori u Srednjebosanskom kantonu "izašli na cestu" sa mobilnim vagama, provjeravajući kamiondžije. Dan - dva nakon njih, na potezu od Lašve i Kaonika do Viteza mlađe muške osobe, sa očigledno falsifikovanim ispravama i tablicom "STOP inspekcija" počeli su zaustavljati vozila i upućivati ih na mjerenje u Jajce, gdje je sjedište inspekcija, dakle stotinu kilometara dalje. Naivni vozači prihvatali su iz prve riječi "inspektora" da se "može dogovoriti i drukčije", dajući im 10, 50, 100 KM, koliko je ko ocijenio da će koštati "da budu preskočeni", kaže naš sagovornik. Tek naknadno su ustanovljavali da se radi o vještoj prevari, u kojoj je upotrebljena čak i bijela "škoda felicia", kakvu navodno imaju pravi inspektori, pri upravi SBK.
Kako saznajemo, policiji u dva Kantona prijavljeni su "lažni inspektori", koji se za sada nisu sureli sa "kolegama" koji posao obavljaju za državu. Policija je pozvala građane da prijave svaku sumnjivu pojavu, pa i osobe koji se predstavljaju kao inspektori, a istovremeno ne dozvoljavaju da se zaustavljeni vozač detaljno uvjeri u vjerodostojnost njihovih isprava.